Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto z sezonowymi letnimi owocami, to często także najłatwiejsze w przygotowaniu ciasto. Warto się skusić i spróbować zrobić je samemu, więcej przepisów na pyszności znajdziecie w kategorii owoce letnie. W sierpniu wachlarz możliwości mamy ogromny, owocują brzoskwinie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, jagody i winogrona, aż trudno się zdecydować. Ja skorzystałam z tego czym obdarował mnie ogródek, a więc śliwki, borówki amerykańskie i jeżyny. Jeśli macie ochotę na jakieś inne zestawienie poszukajcie na www.mojeciasto.pl , ja następnym razem skuszę się na tartę z malinami. Składniki:
- 200 g kostki do pieczenia Kasia
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ulubione owoce sezonowe np. : 6 śliwek, 1 szklanka borówek amerykańskich i garść jeżyn
- łyżka kaszy manny do wysypania formy
- Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na gładką masę.
- W osobnej misce miksujemy kostkę do pieczenia Kasia tak by stała się puszysta, następnie stopniowo dodajemy do niej masę jajeczną nadal miksując do momentu aż składniki połączą się. W międzyczasie do cista dodajemy cukier wanilinowy.
- Sypkie składniki czyli make, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy i stopniowo dodajemy do ciasta nadal miksując.
- Owoce myjemy, śliwki drylujemy kroimy w kostkę. Osuszmy oraz posypujemy mąką.
- Formę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do formy, a na cieście układamy owoce.
- Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Comments
Świetny poradnik! Dziękuje! Czas wyciągać zapasy z letnimi owocami w takim razie.
Ciasto musi być bardzo pyszne, ale jak widzę takie profesjonalne zdjęcia – to wygląda to jeszcze pyszniej mmmm czad 🙂 Chociaż ja wolę coś upichcić, w ciastach mam dwie lewe ręce i tego się trzymajmy.
Author
Daro spróbuj upiec ciasto, uzależnisz się, od tej adrenaliny gdy wyciągasz je z piekarnika, czekasz aż przestygnie i próbujesz jak smakuje:) Polecam:)
Przepiękne hortensje, z Twojego ogrodu :)?
Mniam, wygląda pysznie 🙂
Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto. Paluszki lizać :)))
Przepis wygląda super, ale ja osobiście zamieniłabym cukier na miód. Mam wrażenie, że właśnie miód lepiej wydobywa smaki zwłaszcza leśnych owoców.
Czy możesz powiedzieć, jaką średnicę ma forma, w której robiłaś to ciasto? Nie wiem, czy nie mam za dużej, nie chciałabym, żeby ciasto było b. niskie.
Wygląda pysznie 🙂 Nie ma to jak proste ucierane ciasto z owocami… Chociaż mi osobiście ciasto z owocami sezonowymi kojarzy się najbardziej z drożdżówką ze śliwkami :3
Moja luba upiekła mi takie cudo, musiałem sprawdzić, czy to faktycznie trudnę, muszę ją zadziwić, mam nadzieje ,ze sprostam owym wymaganiom