Crumble zdobyło moje serce już dawno temu, co jakiś czas wrzucam tutaj jakąś wersję tego nieskomplikowanego deseru. Tym razem zależało mi by deserem mógł cieszyć się także mój M, a więc musiało być na fruktozie. Kruszonka na fruktozie jest nieco mniej krucha, ale przy crumble nie przeszkadza to za bardzo. Myślę , że warto wybrać tutaj zdrowszą wersję i skusić się na użycie fruktozy. Oczywiście jesli chodzi o owoce najlepiej użyć tych sezonowych 🙂
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1 jabłko
- 2 nektarynki lub brzoskwinie
- 50 g masła
- 6 łyżek fruktozy
- 12 łyżek mąki krupczatki
Przygotowanie:
- w misce łączymy fruktozę z mąką, dodajemy do sypkich składników masło i zacieramy palcami. Wkładamy na 10 minut do lodówki.
- Owoce myjemy. Jabłka i nektarynki kroimy w kostkę, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy jagodami.
- Schłodzoną kruszonkę wysypujemy na owoce.
- Crumble zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. W upalne dni najlepiej smakuje z waniliowymi lodami.
Comments
Crumble z jagodami nie jadłam, ale to wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować 😉
Też nie jadłem, wygląda to naprawdę bardzo smacznie i jak łatwo można to zrobić. Liczyłem na jakiś skomplikowany przepis, natomiast to co widzę to chwila roboty.
Merci 🙂
Świetny przepis. Jagody są nie tylko pyszne, mają także właściwości zdrowotne. Mają dobry wpływ na nasz wzrok oraz uelastyczniają nasze naczynia krwionośne.
Wygląda pysznie! Spróbuję, tym bardziej, że czytając Twój przepis wydaje się, że szybko się to robi 🙂
Prawdziwe cudo, z pewnością spróbuję. Uwielbiam takie przepisy – prosto, miło i przepysznie 🙂
Szybko, smakowicie i zdrowo takie przepisy są najlepsze.
Fajny przepis spróbuje zrobić tylko w wersji bezglutenowej