Powoli żegnamy się z latem, my ostatnie ciepłe dni spędzamy na Mazurach. jest cudnie, słonce, chłodny wiatr i delikatny zapach jesieni, taką pogodę uwielbiam. Czas płynie wolno, starcza go na wszystko, na gotowanie, na szydełkowanie, czytanie książek i długie spacery. Staram się nacieszyć na zapas:)))
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 200 g kurek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- koperek
- sól
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie oczyszczamy np. pędzelkiem lub po prostu płuczemy wodą i kroimy w kostkę.
- Czerwoną cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek.Po chwili do cebuli dodajemy pokrojone kurki oraz masło i sol, wszystko dusimy ok 10 minuta, mieszając co jakiś czas. Gdy składniki uduszą się dodajemy do nich śmietanę , podgrzewamy jeszcze 3 minuty i ściągamy patelnię z kuchenki, do sosu dodajemy koperek.
- Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na 3 części, grillujemy ją z obu stron tak by zmiękła ale pozostała nieco krucha.
- Szynkę szwarcwaldzka także grillujemy, dosłownie po 1 minutce z każdej strony.
- Na grillowanej cukinii układamy grillowana szynkę i sos kurkowy, podajemy z koperkiem.
Comments
Ooo widzę coś pysznego na monitorze. Będzie trzeba przy najbliższym grillowaniu wypróbować ten przepis, najchętniej już bym sobie to przygotował i zjadł bo tak mi ślinka cieknie.
Szynka szwarcwaldzka to jedna z moich ulubionych wędlin, przeważnie kupuję ją w Lidlu. Do tej pory używałem ją wyłącznie do robienia kanapek. Dzięki za podsunięcie nowego podejścia do jednej z moich ulubionych wędlin.
Wspaniała grafika, jeszcze lepsze jedzonko. Chciałbym teraz odnieść się do całości bloga. Te słowa powinny pojawić się pod prawie każdym wpisem, ale napisze je raz. Masz talent do pisania. Co prawda nie wszystko, co piszesz, leży w kręgach moich zainteresowań, ale bez wątpienia czyta się Twoje teksty lekko, miło i – co najważniejsze – coś się z nich wynosi. Będę tu wracał!
Świetny zestaw do piwka :))
Fotografię kulinarną widzę masz opanowaną do perfekcji, przepis też znakomity – wygląda na swojskie, pełne smaków danie. Sos kurkowy, to dodatek, który po prostu uwielbiam, więc co by się tam nie znajdowało wiem że będzie pyszne.
Cukinię przyjmuję w każdej postaci, grillowana jest też bardzo smaczna 🙂 Nie wiem gdzie tu dostanę szynkę szwajcarską, ale poszukam, albo zamienię.
Zdjęcia naprawdę świetnie się prezentują.
To wygląda bosko! Swoją drogą uważam, że połączenie tej szynki szwarcwaldzkiej i cukinii jest genialne.