Tarta ze śliwkami, gruszkami i bezą

Piękna i pyszna tarta na niepogodę 🙂 W tym roku postanowiłam sobie , że listopad mnie nie ruszy! Mam gdzieś, że szaro, że buro! jest w tym jakieś piękno, chociażby … graficzne. Sfumato za oknem w tym roku jakoś wyjątkowo mnie zachwyca!

tarta-ze-sliwkami,-gruszkami-i-beza-6

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • porządna szczypta soli

beza

  • 3 białka ( z dużych jajek)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej

owoce:

  • 6 dużych śliwek
  • 3 dojrzałe gruszki

tarta-ze-sliwkami,-gruszkami-i-beza-3tarta-ze-sliwkami,-gruszkami-i-beza-7

Przygotowanie:

  1.  Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło, kroimy je i zacieramy palcami tak by połączyło się z mąka i cukrem. Dodajemy żółtko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je i umieszczamy w naczyniu do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  2. Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy w kostkę, natomiast gruszki obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę.   Śliwki podsmażamy kilka minut ( ok 5 minut), po tym czasie dodajemy kruszki i smażymy jeszcze 3 minutki.
  3. Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  200 stopni  i pieczemy ok 8 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 7 minut.
  4. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywna pianę, gdy się ubije  dodajemy po łyżce cukru nieustannie ubijając bezę.  Pod same koniec dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i ubijamy jeszcze 2-3 minutki.
  5. Na spodzie układamy podsmażone owoce a na nich rozprowadzamy bezę. tarte ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.

tarta-ze-sliwkami,-gruszkami-i-beza-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.