Niezobowiązujące placuszki, do ręki, do koszyka, do zjedzenia w przelocie lub z ulubionym sosem, np serowym.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 1 malutka cebula
- 1 malutka cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżka maki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 opakowania sera feta
- czosnek ( opcjonalnie)
- tymianek, sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Ciecierzyce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy, robimy pure.
- Cukinię myjemy i trzemy na tarce o grubych okach, zasalamy ja i odstawiamy na 15 minut. Wodę która wytrąci się z cukinii odlewamy. Tarta cukinie dodajemy do ciecierzycy. Cebulę kroimy w bardzo drobniuteńka kostkę i także dodajemy do warzyw.
- Do warzyw dodajemy także ser feta, jajko, make, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Placuszki możemy także przyprawić czosnkiem, ja tym razem usmażyłam je bez czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką formujemy na patelni malutkie placuszki i smażymy do zarumienienia z obi stron.
- Placuszki można podawać jak placki ziemniaczane ze śmietaną lub sosem serowym.