Mini placuszki z ciecierzycy i cukinii

Niezobowiązujące placuszki, do ręki, do koszyka, do zjedzenia w przelocie lub z ulubionym sosem, np serowym.

placuszki-z-ciecierzycy-i-cukini-5

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 malutka cebula
  • 1 malutka cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 opakowania sera feta
  • czosnek ( opcjonalnie)
  • tymianek, sól, pieprz
  • olej

placuszki-z-ciecierzycy-i-cukini-2

 

Przygotowanie:

  1.  Ciecierzyce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy, robimy  pure. 
  2. Cukinię myjemy i trzemy na tarce o grubych okach, zasalamy ja i odstawiamy na 15 minut. Wodę która wytrąci się z cukinii odlewamy. Tarta cukinie dodajemy do ciecierzycy.  Cebulę kroimy w bardzo drobniuteńka kostkę i także dodajemy do warzyw.
  3. Do warzyw dodajemy także ser feta, jajko, make, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Placuszki możemy także przyprawić czosnkiem, ja tym razem usmażyłam je bez czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką formujemy na patelni malutkie placuszki i smażymy do zarumienienia z obi stron.
  5. Placuszki można podawać jak placki ziemniaczane ze śmietaną lub sosem serowym.

placuszki-z-ciecierzycy-i-cukini-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.