Piękna i pyszna tarta na niepogodę 🙂 W tym roku postanowiłam sobie , że listopad mnie nie ruszy! Mam gdzieś, że szaro, że buro! jest w tym jakieś piękno, chociażby … graficzne. Sfumato za oknem w tym roku jakoś wyjątkowo mnie zachwyca!
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- porządna szczypta soli
beza
- 3 białka ( z dużych jajek)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
owoce:
- 6 dużych śliwek
- 3 dojrzałe gruszki
Przygotowanie:
- Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło, kroimy je i zacieramy palcami tak by połączyło się z mąka i cukrem. Dodajemy żółtko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je i umieszczamy w naczyniu do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy w kostkę, natomiast gruszki obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę. Śliwki podsmażamy kilka minut ( ok 5 minut), po tym czasie dodajemy kruszki i smażymy jeszcze 3 minutki.
- Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 8 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 7 minut.
- Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywna pianę, gdy się ubije dodajemy po łyżce cukru nieustannie ubijając bezę. Pod same koniec dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i ubijamy jeszcze 2-3 minutki.
- Na spodzie układamy podsmażone owoce a na nich rozprowadzamy bezę. tarte ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.
Comments
Bardzo jesiennie! Z kawalkiem takiej tarty i kubkiem herbaty nie straszne mi listopadowe sloty.
Idealna beza i tarta… i do tego gruszki…. Pychaaaaa 🙂
Cudowna ta tarta – soczyste śliwki pod białą kołderką bezy… Musiała być wyśmienita 🙂