Często zapominamy jak szybką, a co za tym idzie wygodną w przygotowaniu potrafi być ryba. Musze się przyznać , że i ja o tym zapominam, a przecież tak lubię ryby, z wielu względów. Walory smakowe są dla mnie bardzo ważne, ale cenię sobie również ryby dlatego, że można z nich przygotować błyskawicznie takie pyszne lekkie i pożywne danie.
Składniki:
- ok 300 g polędwicy z dorsza
- ok 300 g młodego szpinaku
- 5 łyżek śmietany 18%
- 3 duże ząbki czosnku
- sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Dorsza myjemy zimną wodą i suszymy. Przyprawiamy solą i jednym, przeciśniętym przez praskę, ząbkiem czosnku i nacieramy oliwą z oliwek. Odstawiamy na około pół godziny.
- Ja kupiłam myty młody szpinak, jeśli jednak nie był wcześniej myty to go myjemy . Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz liście szpinaku , chwilkę dusimy i dodajemy śmietanę. Po ok 3 minutkach układamy na patelni dorsza. Dusimy go w sosie śmietanowym około 8-10 minut. Rybkę możemy podać z ryżem lub makaronem.
Comments
Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb! Dodatkowo szpinak jest bogaty w beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – które są przeciwutleniaczami. Poza tym szpinak posiada dużo potasu, żelaza i kwasu foliowego.