Polędwiczki z dorsza ze szpinakiem

Często zapominamy jak szybką, a co za tym idzie wygodną w przygotowaniu potrafi być ryba. Musze się przyznać , że i ja o tym zapominam, a przecież tak lubię ryby, z wielu względów. Walory smakowe są dla mnie bardzo ważne, ale cenię sobie również ryby dlatego, że można z nich przygotować błyskawicznie takie pyszne lekkie i pożywne danie.

poledwiczki-z-dorsza-ze-szpinakiem-3

Składniki:

  • ok 300 g polędwicy z dorsza
  • ok 300 g młodego szpinaku
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 3  duże ząbki czosnku
  • sól, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dorsza myjemy zimną wodą i suszymy. Przyprawiamy solą i jednym, przeciśniętym przez praskę, ząbkiem czosnku i nacieramy oliwą z oliwek. Odstawiamy na około pół godziny.
  2. Ja kupiłam myty młody szpinak, jeśli jednak nie był wcześniej myty to go myjemy . Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz liście szpinaku  , chwilkę dusimy i dodajemy śmietanę. Po ok 3 minutkach  układamy na patelni dorsza. Dusimy go w sosie śmietanowym około 8-10 minut.  Rybkę możemy podać z ryżem lub makaronem.

poledwiczki-z-dorsza-ze-szpinakiem-2

Comments

  1. Masa

    Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb! Dodatkowo szpinak jest bogaty w beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – które są przeciwutleniaczami. Poza tym szpinak posiada dużo potasu, żelaza i kwasu foliowego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.