Skladniki:
- 2 średniej wielkości pory
- 6 ziemniaków
- 1/2 selera
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1kostka rosołowa
- 3 kromki czerstwego chleba
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy wszystkie warzywa. Gotujemy ziemniaki, pietruszkę i seler w 1,5litra wody z dodatkiem kostki rosołowej. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy ok 1 minuty. Na patelnie wrzucamy także pokrojone w krążki cebulę i por,blanszujemy, nie dopuszczamy by por z cebulą się zarumieniły. Gdy ziemniaki i seler będą już miękkie dodajemy do nich por z cebulą, całość gotujemy jeszcze 5 minut, odstawiamy by delikatnie przestygło i miksujemy. Miksujemy na gładko, lub tak by zostały malutkie kawałeczki porów, wszystko zależy jaka konsystencję preferujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli jesteśmy fanami czosnku, 1 lub dwoma ząbkami czosnku. Zupę podajemy z grzankami maślanymi. Na suchą patelnię wrzucamy drobno pokrojony czerstwy chleb, gdy się zarumieni dodajemy łyżkę masła, po pół minuty patelnię ściągamy z palnika.
Ta pyszna kremowa zupa to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, świetnie nadaje się na długie jesienne wieczory.