Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 400 ml mleczka kokosowego
- mała papryka
- 1 mała cebula lub 2 szalotki
- 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pokrojonego w słupki imbiru lub korzenia galangalu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łodyga świeżej trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki pokrojonej na paski skórki limonki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 pikantna papryczka chili
Kroimy w paski umytą paprykę i podduszamy około 5 minut na patelni( z dodatkiem wody), po tym czasie zrzucamy z patelni do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojony w paski imbir i cebulę, podduszamy ok 5 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną w paski polędwiczkę wieprzową. Po około 5 minutach wlewamy na patelnie mleczko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, skórkę z limonki, sos rybny oraz sól. Dodajemy wypłukaną ciecierzycę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy wcześniej podduszoną paprykę, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i liście świeżego szpinaku. Danie podajemy z ryżem.
Comments
Moją ulubioną zupą jest krem z brokułów, ale krem z porów brzmi ciekawie 🙂