tajskie czerwone curry z ciecierzycą i wieprzowiną

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • mała papryka
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonego w słupki imbiru lub korzenia galangalu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  •  1 łodyga świeżej trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki pokrojonej na paski skórki limonki
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 pikantna papryczka chili

 

Kroimy w paski umytą paprykę i podduszamy około 5 minut na patelni( z dodatkiem wody), po tym czasie zrzucamy z patelni do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojony w paski imbir i cebulę, podduszamy ok 5 minut. Następnie dorzucamy  pokrojoną w paski polędwiczkę wieprzową. Po około 5 minutach wlewamy na patelnie mleczko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, skórkę z limonki, sos rybny oraz sól. Dodajemy wypłukaną ciecierzycę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy wcześniej podduszoną paprykę, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i liście świeżego szpinaku. Danie podajemy z ryżem.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.