Składniki:
- 3 kg zielonych i czerwonych winogron
- 1/2 litra wody
- 3 łyżki fruktozy lub 4 łyżki cukru
Już ostatni dzwonek na soki z owoców zerwanych prosto z krzaka. Oddycham jesienią pełną piersią. A ten sok sprawia że mój oddech jest słodki.
Przygotowanie:
Myjemy owoce i ściągamy z szypułek.W zależności od tego jak słodkie mamy owoce oraz jaki sok lubimy zasypujemy je fruktoza. Na 1 kg owoców dodajemy ok 1 łyżki fruktozy, mój sok wyszedł bardzo słodki, jeśli preferujemy mnie słodki na 2 kg owoców dodajemy 1 łyżkę. Wymieniłam cukier na fruktozę, ponieważ jest dużo zdrowszy i bardziej słodki, w związku z tym używamy go mniej niż cukru, co za tym idzie słodkie potrawy są mniej kaloryczne. Zasypane owoce odstawiamy na 15 min. Po tym czasie gnieciemy je tłuczkiem, bądź ręką, podlewamy woda i zagotowujemy. Przepuszczamy sok z owocami przez sitko lub durszlak. Sok jest gotowy do picia.
Jeśli chcemy aby butelki z sokiem przetrzymały zimę, najlepiej je spasteryzować. Najlepiej pasteryzuje się soki w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Comments
Sok z winogron jest jedyny w swoim rodzaju! Kto go jeszcze nie próbował to zachęcam do tego. Jest równocześnie słodki, kwaśny i cierpki! Niepowtarzalne doznanie dla podniebienia 🙂
Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, o których Pani pisała? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Fruktoza to jeden z najgorszych dla naszego organizmu cukrów. Proszę poczytać w necie na ten temat i nie truć się tym.