Uwielbiam mroźną zimę, taką prawdziwą, ze skrzypiącym śniegiem i mrozem. Uwielbiam zimowe spacery, zimowe światło i radość jaką wywołują spadające płatki śniegu na twarzach dzieci i pyszczkach psów. Taką samą przyjemność sprawia mi zimowe rozmyślanie o lecie, zieleni za oknem, kwiatach świeżych owocach. Dzisiaj prawie letnie ciasto w ten zimowy pięknym dzień:)
Składniki:
biszkopt
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- niecała szklanka mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń + mus truskawkowy
- 2 budynie śmietankowe
- 600 ml mleka
- 8 łyżek cukru
- 500 g mrożonych truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczęłam od znalezienia przepisu na biszkopt i udało mi się znaleźć idealny tutaj. Białka ubijamy na sztywno, nadal miksujemy i dodajemy cukier, kontynuując mieszanie do momentu aż cukier rozpuści się całkowicie. Do białek dodajemy żółtka nadal miksując, następnie obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej.
Spód tortownicy wykładamy papierem, brzegów nie smarujemy niczym, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy je około 35- 45 minut, ja piekłam je 35 minut, po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucamy go na ziemię, lub deskę z wysokości kolan 😉 Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2 opakowania budyniu gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dajemy jednak nieco mniej mleka. Studzimy Truskawki miksujemy i słodzimy wg uznania. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i dodajemy do truskawek dokładnie mieszamy. Biszkopt przekładamy budyniem, na wierzchu umieszczamy galaretkę z truskawek.
Comments
pyszności! 😀
Zapachniało latem 🙂
Przyda się letnie orzeźwienie w zimowe długie wieczory
Jakie ładne zdjęcia, z utęsknieniem czekam na aromatyczne truskawki 🙂
Ta czerwień truskawek taka czerwcowa, aż mi się cieplej zrobiło od samego patrzenia na zdjęcia 🙂