Biszkopt z budyniem i truskawkami

Uwielbiam mroźną zimę, taką prawdziwą, ze skrzypiącym śniegiem i mrozem. Uwielbiam zimowe spacery, zimowe światło i radość jaką wywołują spadające płatki śniegu na twarzach dzieci i pyszczkach psów. Taką samą przyjemność sprawia mi zimowe rozmyślanie o lecie, zieleni za oknem, kwiatach świeżych owocach. Dzisiaj prawie letnie ciasto w ten zimowy pięknym dzień:)

biszkopt-z-budyniem-i-musem-truskawkowym-7

 

Składniki:

biszkopt

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • niecała szklanka mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

budyń + mus truskawkowy

  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku

biszkopt-z-budyniem-i-musem-truskawkowym8

 

Przygotowanie:

Przygotowanie zaczęłam od znalezienia przepisu na biszkopt i udało mi się znaleźć idealny tutaj. Białka ubijamy na sztywno, nadal miksujemy i dodajemy cukier, kontynuując mieszanie do momentu aż cukier rozpuści się całkowicie. Do białek dodajemy żółtka nadal miksując, następnie obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej.

Spód tortownicy wykładamy papierem, brzegów nie smarujemy niczym, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy je około 35- 45 minut, ja piekłam je 35 minut, po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucamy go na ziemię, lub deskę z wysokości kolan 😉 Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2 opakowania budyniu gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dajemy jednak nieco mniej mleka. Studzimy Truskawki miksujemy i słodzimy wg uznania. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i dodajemy do truskawek dokładnie mieszamy. Biszkopt przekładamy budyniem, na wierzchu umieszczamy galaretkę z truskawek.

biszkopt-z-budyniem-i-musem-truskawkowym-10

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.