W sobotę śniadanie powinno być wyjątkowe, pamiętam cosobotnią wyjątkową jajecznicę z dzieciństwa. Wyjątkowa bo robił ją tata, który wślizgiwał się do kuchni tylko w soboty. Cudowny rodzinny klimat, rozmowy o całym tygodniu i planowanie weekendu. Tak sobotnie śniadania są wyjątkowe:)
Składniki:
- ok 200 g krewetek, mogą być mrożone
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- płaska łyżka mąki
- łyżka masła
- koperek, sól
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto na omlety, roztrzepujemy jajka dodajemy do nich mleko i mąkę. Ciasto solimy i wciskamy do niego jeden ząbek czosnku, dokładnie je mieszamy.
Jeśli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je i usuwamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy, wrzucamy na nią 2 pokrojone ząbki czosnku, oraz krewetki, całość chwilę podsmażamy. Do krewetek dodajemy masło, gdy się rozpuści wylewamy na patelnię ciasto omletowe ,posypujemy koperkiem i przykrywamy pokrywką. Dzięki pokrywce omlet zetnie się z dwóch stron bez konieczności obracania, jeśli jednak wolimy i oczywiście potrafimy, omlet można obrócić. Omlet smażymy do momentu zarumienienia się.