Gdybym miała wybrać jedno, jedyne ulubione danie, wybrałabym własnie tajskie zielone curry. Mleczko kokosowe, imbir, sos rybny, kolendra tworzą niepowtarzalną całość. Wypróbujcie a się przekonacie:)
Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka ( lub mięsa z pałek bez kości)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 250 g pieczarek ( małych)
- 1 cukinia
- 2 lub 3 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
- 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- 1 liść kafiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej ( lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej)
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej bazylii
- sól
- ryż basmati
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej pokrojoną dowolnie cebulę, gdy zacznie mięknąć dodajemy 2 lub 3 łyżki tajskiej zielonej pasty curry. Kroimy kurczaka i dodajemy do cebuli i pasty, solimy, po kilku minutach wlewamy do garnka mleczko kokosowe. Do mleczka dodajemy liść kafiru, sos rybny, pokrojony drobno imbir, trawę cytrynową, całość dusimy około 10- 15 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki , najlepiej malutkie w całości, a na ostatnie 2-3 minuty pokrojoną cukinię. Jeśli jesteśmy miłośnikami bardzo pikantnych dań możemy dodać pikantną papryczkę chili, dl mnie jednak zielona tajska pasta curry jest wystarczająco pikantna. Danie podaję z ryżem basmati posypuję obficie kolendrą i bazylią.
Comments
kilku składników w domu brak, więc zupy nie będzie dziś:(
To jest przepis na ile porcji :))?
Pozdrawiam
Author
Spokojnie Starczy dla 4 osób, jeśli podamy je z ryżem:) Smacznego!
Czyli niepotrzebnie kupiłam wszystko x2:)) hehe no nic! Jestem w trakcie robienia także zobaczymy :))
witajcie a co zrobić zeby nie było to takie tłuste ? pozdrawiam
Author
Witam :)) Można dodać trochę mniej mleczka kokosowego, bo to ono jest tłuste, słyszałam też , ze można kupić odtłuszczone mleczko kokosowe…