Zielone tajskie curry z kurczaka

Gdybym miała wybrać jedno, jedyne ulubione danie, wybrałabym własnie tajskie zielone curry. Mleczko kokosowe, imbir, sos rybny, kolendra tworzą niepowtarzalną całość. Wypróbujcie a się przekonacie:)

zielone-tajskie-curry-z-kurczaka-3

 

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka ( lub mięsa z pałek bez kości)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek ( małych)
  • 1 cukinia
  • 2 lub 3 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 1 liść kafiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej ( lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej)
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • ryż basmati

zielone-tajskie-curry-z-kurczaka-1

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej pokrojoną dowolnie cebulę, gdy zacznie mięknąć dodajemy 2 lub 3 łyżki tajskiej zielonej pasty curry. Kroimy kurczaka i dodajemy do cebuli i pasty, solimy, po kilku minutach wlewamy do garnka mleczko kokosowe. Do mleczka dodajemy liść kafiru, sos rybny, pokrojony drobno imbir, trawę cytrynową, całość dusimy około 10- 15 minut.

Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki , najlepiej malutkie w całości, a na ostatnie 2-3 minuty pokrojoną cukinię. Jeśli jesteśmy miłośnikami bardzo pikantnych dań możemy dodać pikantną papryczkę chili, dl mnie jednak zielona tajska pasta curry jest wystarczająco pikantna. Danie podaję z ryżem basmati posypuję obficie kolendrą i bazylią.

zielone-tajskie-curry-z-kurczaka-7

 

zielone-tajskie-curry-z-kurczaka-9

Comments

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
      Pola

      Witam :)) Można dodać trochę mniej mleczka kokosowego, bo to ono jest tłuste, słyszałam też , ze można kupić odtłuszczone mleczko kokosowe…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.