Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

To miały być pyszne drożdżówki na pierwsze zawody w tym sezonie. Plany się jednak posypały, dobrze, że chociaż drożdżówki zostały. A polecam bo wyszły na prawdę świetne.

drozdzowka-z-jablkami-i-kruszonka-8

Składniki:

  • 400 ml słoik musu jabłkowego od Babci, lub ze sklepu 🙂

ciasto drożdżowe

  • 600 g mąki + mąka do podsypywania
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru + łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 szczypty soli

kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 60-70 g masła

+  1 jajko do smarowania drożdżówek, oraz 3 łyżki oliwy do pieczenia

drozdzowka-z-jablkami-i-kruszonka-3

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące i rozpuszczamy w nim drożdże z  łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Zaczyn pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na około 15 minut.
  2. W małym garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia.  Cukier puder miksujemy z jajkami. Mąkę przesiewamy.
  3. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy go do przesianej mąki, podobnie jajka z cukrem i roztopione masło. Ciasto solimy i dokładnie zagniatamy.  Zagniatanie ciasta powinno trwać około 15 minut.
  4. Następnie smarujemy ciasto łyżeczką oliwy i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łączymy mąkę z cukrem pudrem , dodajemy masło i zacieramy palcami.
  6. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy  z nich dowolnej wielkości i dowolnego kształtu drożdżówki. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na niej mus jabłkowy i posypujemy kruszonką.
  7.  Blachę na której pieczmy drożdżówki smarujemy oliwą, drożdżówki układamy na blasze i pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni, aby były piękne i błyszczące po wyciągnięciu z piekarnika można posmarować je jeszcze masłem.
  8. Oprócz drożdżówek z jabłkami udało mi się upiec kilka z samą kruszonką, także wyszły pyszne.

drozdzowka-z-jablkami-i-kruszonka-7drozdzowka-z-kruszonka-1

Comments

  1. Post
    Author
  2. Mała

    Obłędne!
    robiłam pierwszy raz w życiu i …. są rewelacyjne!
    wyszło 12 drożdżówek, zapach niesamowity, opłacało się 15 minut zagniatać 🙂
    Dzięki za ten przepis, zapisuję w swoim ulubionym kajeciku przepisowym

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.