To miały być pyszne drożdżówki na pierwsze zawody w tym sezonie. Plany się jednak posypały, dobrze, że chociaż drożdżówki zostały. A polecam bo wyszły na prawdę świetne.
Składniki:
- 400 ml słoik musu jabłkowego od Babci, lub ze sklepu 🙂
ciasto drożdżowe
- 600 g mąki + mąka do podsypywania
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru + łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 2 szczypty soli
kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 60-70 g masła
+ 1 jajko do smarowania drożdżówek, oraz 3 łyżki oliwy do pieczenia
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące i rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Zaczyn pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na około 15 minut.
- W małym garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder miksujemy z jajkami. Mąkę przesiewamy.
- Gdy zaczyn urośnie, dodajemy go do przesianej mąki, podobnie jajka z cukrem i roztopione masło. Ciasto solimy i dokładnie zagniatamy. Zagniatanie ciasta powinno trwać około 15 minut.
- Następnie smarujemy ciasto łyżeczką oliwy i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łączymy mąkę z cukrem pudrem , dodajemy masło i zacieramy palcami.
- Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich dowolnej wielkości i dowolnego kształtu drożdżówki. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na niej mus jabłkowy i posypujemy kruszonką.
- Blachę na której pieczmy drożdżówki smarujemy oliwą, drożdżówki układamy na blasze i pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni, aby były piękne i błyszczące po wyciągnięciu z piekarnika można posmarować je jeszcze masłem.
- Oprócz drożdżówek z jabłkami udało mi się upiec kilka z samą kruszonką, także wyszły pyszne.
Comments
Zjadłabym 🙂
Mi nigdy ciasto drożdżowe nie wychodzi. Może spróbuje wg twojego przepisu.
Author
Jak będziesz brała się za drożdżowe, pozamykaj szczelnie okna i nagrzej w domu, powodzenia:)
Śliczne zdjęcia 🙂 A drożdżóweczki bardzo zachęcająco wyglądają 🙂
Obłędne!
robiłam pierwszy raz w życiu i …. są rewelacyjne!
wyszło 12 drożdżówek, zapach niesamowity, opłacało się 15 minut zagniatać 🙂
Dzięki za ten przepis, zapisuję w swoim ulubionym kajeciku przepisowym
Author
Cieszę się niesamowicie, że przepis się spodobał i zasmakował:) Pozdrawiam serdecznie:)
miałam tylko stresa, że mus wypłynie,
ale o dziwo wszystko pięknie jak na Twoich fotkach!!