Dzisiejszym wyjątkowym, bo walentynkowym wpisem rozpoczynamy nową współpracę. Jestem bardzo podekscytowana +Foto i Zgotowani przedstawiają pierwszy wspólny film. Tu zdradzę, że jako +Foto film kręciła moja siostra. Fajnie mieć fajną i zdolną siostrę, w tym miejscu dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie:) Zapraszam do oglądania, gotowania i kosztowania wszystkie Walentynki , które dzisiaj Mnie tutaj odwiedzą:)
strona +foto
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 125 g serka philadelphia
- 300 ml śmietany 30%
- ok 180 g biszkoptów
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy
- 50 ml amaretto
- 25 g migdałów
- 1/2 kostki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
- Przygotowanie tiramisu rozpoczynamy od zrobienia bardzo mocnej kawy, 3,4 łyżeczki kawy zalewamy 200 ml wrzątku. Kawę odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodając sukcesywnie w trakcie ubijania cukier puder. Gdy śmietana będzie już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i serek philadelphia i dokłądnie mieszamy.
- Gdy kawa przestygnie dodajemy do niej 50 ml amaretto.
- Każdy biszkopt moczymy w kawie z amaretto i układamy na dnie naczynia, gdy powstanie taka warstwa przekładamy ją masą ze śmietany i serków, czynność powtarzamy.
- Gorzką czekoladę kruszymy, posypujemy nią deser z wierzchu, podobnie migdałami i kakao. Tiramisu odstawiamy na kilka godzin do lodówki:)
Według mnie dobre tiramisu nie może być zbyt słodkie, to wyszło genialne:)
Comments
Moje ulubione ciasto. Smakowicie wygląda 🙂