Chleb na zakwasie z ziarnami

Na wstępie dziękuję Asi za przepis i zakwas, jest za co dziękować bo chleb jest pyszny, a frajda z pieczenia domowego chleba niesamowita.

chleb-na-zakwasie-z-ziarnami

Skłądniki:

  • 2/3 kg mąki typu 650
  • 2 szklanki mąki razowej typu 2000
  • 2 szklanki mąki na żurek
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka pestek z dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml zakwasu

chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-5

Przygotowanie:

  1. Zakwas rozpuszczamy w 5 szklankach letniej wody.
  2. Wszystkie suche produkty wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Do suchych produktów wlewamy wodę z zakwasem i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy do niego wody. Ciasto odstawiamy na 2 godziny i zbieramy z niego zakwas na następny raz ( kilka łyżek).
  3. Po dwóch godzinach przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem foremek ( np 2 keksówek o długości 30 cm ) ja użyłam jedna mniejszą drugą większą foremkę. Ciasto zostawiamy w foremkach na całą noc.
  4. Chleb pieczmy  rano w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Zostawiamy do przestygnięcia. Zakwas przechowujemy w lodówce do kolejnego pieczenia.


Comments

  1. Milky Bite

    Pieczenie chleba nigdy nie było moją mocną stroną, aczkolwiek ostatnio bardzo mnie do tego ciągnie. Kupowany chleb jest niestety coraz gorszej jakości, przez co tak naprawdę moi domownicy się tylko zapychają nic nie wartą papką. Chyba czas wyhodować swój zakwas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.