Japońska zupa – Ramen

Mój mąż potrafi gotować, robi to jednak od święta i gdy okupuje już kuchnię to w celach  rangi wyższej. Tym razem popisał się cudną japońska zupą  zwaną Ramen. Jest to danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od przepisu. Ramen do Japonii przybył z Chin, różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, a w  tradycyjnych japońskich zupach stosuje głównie ryby, owoce morza i warzywa. Poniżej przepis według  slodkokwasny.com z kilkoma modyfikacjami.

japonska-zupa---ramen

 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 3 steki z szynki wieprzowej
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 szalotki
  • zielona cebulka
  • kawalek imbiru
  • sos sojowy
  • olej sezamowy lub oliwa
  • pasta miso ( 4 łyżki )
  • grzybki mun(garstka)
  • makaron mie
  • sól, pieprz, troszkę prażonego imbiru

japonska-zupa---ramen-2

 

Przygotowanie:

  1. Myjemy i kroimy warzywa. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym razem z marchewką, porem, imbirem i dwiema szalotkami, wszystko polewamy oliwą, dodajemy kilka ziarenek prażonego sezamu i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
  2. Wieprzowinę podsmażamy z odrobina pora i sosem sojowym.
  3. Gdy udka z warzywami upieką się , przekładamy je do garnka i zalewamy 3 litrami wody i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. W międzyczasie grzybki mun zalewamy wrzątkiem moczymy 10 minut , a następnie dodajemy do zupy.
  4. Po godzinie wyciągamy 2 udka, przekładamy do miseczki i zalewamy wywarem by nie ściemniały ( 1 duża miseczka), w tej miseczce robimy bazę zupy czyli dodajemy do niej pastę miso. Resztę wywaru gotujemy jeszcze bez przykrycia przez 45 minut.
  5. Jajka gotujemy na twardo, a makaron Mie według przepisu na opakowaniu.
  6. Przed podaniem na dno miseczki nalewamy mała chochelkę bazy, udka które przestygły w bazie obieramy i układamy w miseczce razem z wieprzowiną, makaronem, jajkiem i grzybami mun, wszystko zalewamy wywarem i posypujemy zielona cebulką.

japonska-zupa---ramen-4

4 Responses to Japońska zupa – Ramen

  1. Wyszedł pyszny 🙂 szkoda że nie zrobiłem więcej :p

  2. cudna zupka, tylko pozazdrościć męża 😀

  3. Uwielbiam wszystkie takie „wschodnie” zupy, bogato przyprawione, pachnące dymką, ale bym zjadła…

  4. U mnie też Mąż przygotował ramen. I też był pyszny 🙂
    http://gotujzkasia.pl/2013/12/11/ramen/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *