Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, można użyć do niego gotowego musu z jabłek lub świeżych podsmażonych jabłek. Można także pominąć pieczenie warstw i upiec ciasto jednowarstwowe z jabłkami na wierzchu, podpiekamy wtedy spód, następnie układamy na nim jabłka i ponownie zapiekamy.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki maki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z 1/4 cytryny
- 6 większych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść mielonych orzechów
Przygotowanie:
- Łączymy mąki, dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
- Masło klarujemy i zostawiamy na chwile do przestygnięcia.
- Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki , skrapiamy cytryna i podsmażamy chwilkę na patelni, jeśli potrzeba podlewamy wodą, dodajemy cynamonu.
- Gdy masło przestygnie przelewamy je do sypkich składników i miksujemy, do ciasta wcieramy skórkę z 1/2 cytryny oraz dodajemy śmietanę i miksujemy. Na koniec wbijamy 2 jajka i nadal miksujemy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na papier i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągamy układamy na nim jabłka i drugą warstwę ciasta, ciasto posypujemy garścią mielonych orzechów np. włoskich i ponownie pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Comments
wygląda bardzo apetycznie 🙂
wygląda pysznie…
śliczna sceneria! <3
szarlotka prezentuje się przepysznie! jednak moją uwagę zwrócił też ten prześliczny talerzyk 🙂