Uwielbiam te mini zapiekanki na bazie placków z tortilli, wypełnione masą jajeczną i ulubionymi dodatkami. Są sycące, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu, idealnie nadają się na każdy posiłek, także ten na wynos. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami.
Składniki:
- 4 placki tortilli ( u mnie ze szpinakiem, może być tradycyjna)
- 4 jaja
- 200 g śmietany 18 %
- 200 g młodego szpinaku
- 500 pieczarek
- 100 wędzonego łososia
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy a następnie smażymy na oleju z dodatkiem soli i ziół prowansalskich.
- Młody szpinak także podsmażamy na oleju, solimy i dodajemy rozgnieciony czosnek.
- Jajka wbijamy do miski dodajemy śmietanę oraz sól i łączymy za pomocą miksera, tak by powstała gładka masa.
- Z większych placków tortilli wykrawamy koła tak by wypełniły foremki do muffinek.
- Placki układamy w foremkach. Wypełniamy je pieczarkami, zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy szpinak i łososia.
- Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, mini zapiekanki będą gotowe gdy masa jajeczna się zetnie.
Comments
Jakiś czas temu zastanawiałam się nad przystawkami, które mogę zaserwować na imprezie rodzinnej i chyba znalazłam przyklad 😉
Tortilki prezentują się naprawdę smacznie.