Tortille zapiekane z jajkiem, pieczarkami, szpinakiem i łososiem

Uwielbiam te mini zapiekanki na bazie placków z tortilli, wypełnione masą jajeczną i ulubionymi dodatkami. Są sycące, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu, idealnie nadają się na każdy posiłek, także ten na wynos. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami.

Składniki:

  • 4 placki tortilli ( u mnie ze szpinakiem, może być tradycyjna)
  • 4 jaja
  • 200 g śmietany 18 %
  • 200 g młodego szpinaku
  • 500 pieczarek
  • 100 wędzonego łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, sól

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy a następnie smażymy na oleju z dodatkiem soli i ziół prowansalskich.
  2. Młody szpinak także podsmażamy na oleju, solimy i dodajemy rozgnieciony czosnek.
  3. Jajka wbijamy do miski dodajemy śmietanę oraz sól i łączymy za pomocą miksera, tak by powstała gładka masa.
  4. Z większych placków tortilli wykrawamy koła tak by wypełniły foremki do muffinek.
  5. Placki układamy w foremkach. Wypełniamy je pieczarkami, zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy szpinak i łososia.
  6. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, mini zapiekanki będą gotowe gdy masa jajeczna się zetnie.

Comments

  1. Natalia

    Jakiś czas temu zastanawiałam się nad przystawkami, które mogę zaserwować na imprezie rodzinnej i chyba znalazłam przyklad 😉

    Tortilki prezentują się naprawdę smacznie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.