Czasami trzeba ugotować błyskawicznie i smacznie. Wtedy zabieram się za zapiekankę, najchętniej makaronową:) Dzisiaj polecam bardzo prosta z pieczarkami, mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 250 g makaronu ( ja użyłam w kształcie serc :))
- 400 g pieczarek
- 400 g śmietany 18%
- kilka suszonych grzybów
- 2 kulki sera mozzarella
- 5 kawałków suszonych pomidorów ( z oliwy)
- sól, pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia do przybrania
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu, ja gotowałam go 8 minut. Pamiętajmy, ze będziemy go jeszcze zapiekać , więc najlepiej jeśli będzie ugotowany al dente.
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy je z oliwą na patelnie, dodajemy kilka suszonych grzybków ( np. podgrzybków) i dusimy ok 5 minut, lub do czasu aż woda z pieczarek się zredukuje. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i dusimy kolejnych 5 minut. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa z oliwek, wykładamy na nie makaron i polewamy sosem pieczarkowym.
- Suszone pomidory kroimy w paski, mozzarellę w plasterki. Na zapiekankę wykładamy pokrojone, suszone pomidory i mozzarellę.
- Zapiekankę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
Proste i smaczne 🙂
Suszone pomidory i pieczarki + żółty ser + niebo w gębie ;)))
od patrzenia aż mi w brzuchu zaburczało 🙂