Z wielkim zainteresowanie poznaję kuchnię indyjską, na razie nieśmiało, ale myślę , że będzie się działo w tym temacie coraz więcej. Dzisiaj kurczak curry:)
Składniki dla 4 osób:
- 800 g piersi kurczaka
- 400 g ryżu basmati
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml mleczka kokosowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 lub 2 pikantne papryczki chili
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
- świeża kolendra
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwą podsmażamy 3 minutki, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.
- Piesi kurczaka myjemy i kroimy w większa kostkę, solimy i wrzucamy na patelnie z cebula i czosnkiem, obsmażamy.
- Do kurczaka dodajemy przyprawy: garam masala, curry, kurkumę, kmin rzymski, mielona kolendrę, pikantna mielona paprykę oraz pokrojone papryczki chilli, dokładnie mieszamy.
- Do kurczaka z przyprawami wlewamy mleczko kokosowe, cała potrawkę dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec dodajemy sok z limonki.
- Ryz basmati gotujemy według wskazań na opakowaniu, około 12 minut.
- Curry podajemy z ryżem i kolendrą.