Rosołek troszkę inaczej. Pulpeciki wyszły mi nieco za duże, mniejsze byłyby poręczniejsze. Można go podać z makaronem lub lanym ciastem:)
Składniki:
rosół
- 3 litry wody
- 4 pałki kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pół selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa, sól, pieprz
pulpeciki
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 mała cebula, lub szczypiorek
- 1 jajko
- 2 łyżki pokrojonej pietruszki
- bułka tarta, kilka łyżek
- sól, pieprz
W większym garnku gotujemy przez około 20 minut pałki z kurczaka z dodatkiem kostki rosołowej. ( tę część można pominąć i ugotować wywar tylko na warzywach). Dodać umyte i pokrojone warzywa i gotować około godziny, a nawet półtorej. Po upływie tego czasu wywar solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki.
Do mięsa z indyka dodajemy jedno całe jajko, mięso przyprawiamy wg uznania: solimy pieprzymy, dodajemy cebule i pokrojoną pietruszkę. Formujemy malutkie pulpeciki, jeśli mięso jest zbyt wodniste dodajemy bułkę tartą. Pulpeciki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy około 10 minut. Rosołek podałam z makaronem i marchewką, polecam wszystkim którym znudził się tradycyjny niedzielny rosół.
Comments
Pyszna odmiana rosołu 🙂 w końcu jakaś treść w tej wodnistej zupie 😀