Rosół z pulpetami

Rosołek troszkę inaczej. Pulpeciki wyszły mi nieco za duże, mniejsze byłyby poręczniejsze. Można go podać z makaronem lub lanym ciastem:)

Składniki:

rosół

  • 3 litry wody
  • 4 pałki kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa, sól, pieprz

pulpeciki

  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula, lub szczypiorek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • bułka tarta, kilka łyżek
  • sól, pieprz

W większym garnku gotujemy przez około 20 minut pałki z kurczaka z dodatkiem kostki rosołowej. ( tę część można pominąć i ugotować wywar tylko na warzywach). Dodać umyte i pokrojone warzywa i gotować około godziny, a nawet półtorej.  Po upływie tego czasu wywar solimy,  pieprzymy, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki.

Do mięsa z indyka dodajemy jedno całe jajko, mięso przyprawiamy wg uznania: solimy pieprzymy, dodajemy cebule i pokrojoną pietruszkę. Formujemy malutkie pulpeciki, jeśli mięso jest zbyt wodniste dodajemy bułkę tartą. Pulpeciki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy około 10 minut. Rosołek podałam z makaronem i marchewką, polecam wszystkim którym znudził się tradycyjny niedzielny rosół.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.