Pulpeciki w mleczku kokosowym

Kolejna tajska inspiracja jakich u mnie dużo. To danie miało być wariacja na temat pulpetów i wyszło bardzo ciekawe. Można je podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam wszystkim znudzonym pulpetami w sosie pomidorowym:)

pulpeciki-w-mleczku-kokosowym-1

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny ( np. szynki mielonej)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 -3 łyżki pasty Tom Yum
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pikantna papryczka chilli
  • 1 żółtko
  • 7 łyżek bułki tartej
  • pikantna papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, świeża bazylia
  • 1 opakowanie makarony ryżowego

pulpeciki-w-mleczku-kokosowym-7

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przyprawiamy 2 ząbkami czosnku, pikantna papryka w proszku , sola i pieprze, oraz 1 łyżka pasty Tom Yum. Do mięsa wbijamy żółtko dodajemy 4 łyżki bułki tartej i kieliszek zimnej wody, wszystkie składniki mieszamy. Na deskę wysypujemy 3 łyżki bułki tartej i formujemy na bułce pulpeciki.
  2. Obieramy i kroimy np. w krążki cebulkę i podsmażamy ja na oliwie z oliwek , gdy się zeszkli dodajemy pulpeciki. Pulpety smażymy do zarumienienia, gdy mięso będzie rumiane dodajemy pokrojona w paski paprykę, po kilku minutach smażenia zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym.
  3. Danie doprawiamy pasta Tom Yum , czosnkiem, pikantna papryczka pikantna papryka w proszku, a także sola i pieprzem. Po 15 minutach duszenia dodajemy pokrojona cukinie , która dusimy przez kolejnych 5 minut.
  4. Pulpeciki podajemy z makaronem ryżowym , świeżą bazylia lub/i kolendrą.

pulpeciki-w-mleczku-kokosowym-3

6 Responses to Pulpeciki w mleczku kokosowym

  1. Pyszne 😀 szczerze polecam 😉

  2. Prezentuje się świetnie, więc trzeba wypróbować. Może już dziś w połączeniu z dniem matki jako dodatek do prezentu. Wielkie dzięki za przepis.

  3. Pychotka. Ja również polecam:)

  4. Dobre fotografie, fajne logo, ciekawe, zdrowe przepisy. Do ulubionych

  5. Co to za pasta tom yum? Mieszkam za granica i może uda mi sie cos podobnego kupić 🙂 dziekuje

  6. Uwielbiam kuchnię azjatycką:) Takich pulpetów jeszcze nie jadłam, ale na pewno zrobie je w tym tygodniu:) Ostatnio w jakimś programie widziałam czarny makaron, widziałaś go gdzieś? znasz może jakiś dobry przepis? nigdy nie jadłam i jestem ciekawa:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *