Zapiekanka ze szpinakiem mozzarellą i pomidorami

Ze szpinakiem jest tak: albo się go lubi albo nienawidzi. Myślę jednak, że Ci nieszczęśnicy którzy Go nie lubią po prostu nigdy nie jedli Go dobrze i smacznie przyprawionego. Niesamowite jest jednak to, że tak trudno namówić przeciwnika szpinaku by ponownie Go spróbował i być może zweryfikował swoją opinię. Przeciwnicy zastanówcie się! Być może warto?

zapiekanka-ze-szpinakiem,-mozzarella-i-pomidorami

Składniki:

  • ok. 500 g mrożonego szpinaku ( ja użyłam takiego z liśćmi w całości)
  • ok 200-250  g makaronu
  • 30o ml śmietany 12% lub 18%
  • 1 mozarella
  • 1 pomidor
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

zapiekanka-ze-szpinakiem,-mozzarella-i-pomidorami-1

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy, po ugotowaniu odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy na patelnię dodajemy czosnek, sól do smaku i śmietanę  całość dusimy kilka minut. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek wrzucamy ugotowany makaron, na makaronie układamy szpinak w śmietanie, następnie na wierzchu plasterki sera mozzarella i plasterki pomidorów. Pomidory skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni przez 15 minut. Podajemy ją ze świeżą bazylią.

zapiekanka-ze-szpinakiem,-mozzarella-i-pomidorami-2

Podziel się/Dodaj do ulubionych

10 Responses to Zapiekanka ze szpinakiem mozzarellą i pomidorami

  1. Uwielbiam takie zapiekanki :)

  2. ja również nie potrafię się oprzeć takim pysznościom

  3. Fantastycznie wygląda!
    JestSmak ostatnio opublikował..PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKIMy Profile

  4. a można śmietanę zamienić na jogurt naturalny?

    • Jeśli chodzi Ci o wersję mniej kaloryczną, może lepiej dodać około 100 ml mleka? jeśli wypróbujesz ten przepis z jogurtem, daj znać jak poszło?:)

  5. Robię tę zapiekankę od kilku lat, ani z mlekiem ani z jogurtem nie smakuje tak jak ze śmietaną.

  6. Moje pytanie może wyda się dziwne, ale w przepisie jest 30 czy 300 ml śmietany?

  7. Wyglada pysznie! Pozdrawiam!

  8. Bardzo fajny przepis, zjadłam ja, zjadł meżu ktory nie przepada za szpinakiem.. TYlko ja dodałam dużo czosnku i cebulki bo bardzo lubie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge