Ze szpinakiem jest tak: albo się go lubi albo nienawidzi. Myślę jednak, że Ci nieszczęśnicy którzy Go nie lubią po prostu nigdy nie jedli Go dobrze i smacznie przyprawionego. Niesamowite jest jednak to, że tak trudno namówić przeciwnika szpinaku by ponownie Go spróbował i być może zweryfikował swoją opinię. Przeciwnicy zastanówcie się! Być może warto?
Składniki:
- ok. 500 g mrożonego szpinaku ( ja użyłam takiego z liśćmi w całości)
- ok 200-250 g makaronu
- 30o ml śmietany 12% lub 18%
- 1 mozarella
- 1 pomidor
- 3-4 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy, po ugotowaniu odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy na patelnię dodajemy czosnek, sól do smaku i śmietanę całość dusimy kilka minut. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek wrzucamy ugotowany makaron, na makaronie układamy szpinak w śmietanie, następnie na wierzchu plasterki sera mozzarella i plasterki pomidorów. Pomidory skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni przez 15 minut. Podajemy ją ze świeżą bazylią.
Comments
Uwielbiam takie zapiekanki 🙂
ja również nie potrafię się oprzeć takim pysznościom
Fantastycznie wygląda!
a można śmietanę zamienić na jogurt naturalny?
Author
Jeśli chodzi Ci o wersję mniej kaloryczną, może lepiej dodać około 100 ml mleka? jeśli wypróbujesz ten przepis z jogurtem, daj znać jak poszło?:)
Robię tę zapiekankę od kilku lat, ani z mlekiem ani z jogurtem nie smakuje tak jak ze śmietaną.
Moje pytanie może wyda się dziwne, ale w przepisie jest 30 czy 300 ml śmietany?
Wyglada pysznie! Pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis, zjadłam ja, zjadł meżu ktory nie przepada za szpinakiem.. TYlko ja dodałam dużo czosnku i cebulki bo bardzo lubie.
Author
Ooo! myślę, że dodanie cebulki to świetny pomysł:)
Super blog. Gratuluję! A przepis jeszcze lepszy, dzisiaj wypróbowałem i smakowało nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pozdrawiam i czekam na więcej ciekawych, aczkolwiek nieskomplikowanych przepisów.
Dzięki, fantastyczna zapiekanka ze szpinakiem
Od dawna nie jadłem szpinaku. Dzięki za przepis. 😉