Zapiekanka ze szpinakiem mozzarellą i pomidorami

Ze szpinakiem jest tak: albo się go lubi albo nienawidzi. Myślę jednak, że Ci nieszczęśnicy którzy Go nie lubią po prostu nigdy nie jedli Go dobrze i smacznie przyprawionego. Niesamowite jest jednak to, że tak trudno namówić przeciwnika szpinaku by ponownie Go spróbował i być może zweryfikował swoją opinię. Przeciwnicy zastanówcie się! Być może warto?

zapiekanka-ze-szpinakiem,-mozzarella-i-pomidorami

Składniki:

  • ok. 500 g mrożonego szpinaku ( ja użyłam takiego z liśćmi w całości)
  • ok 200-250  g makaronu
  • 30o ml śmietany 12% lub 18%
  • 1 mozarella
  • 1 pomidor
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

zapiekanka-ze-szpinakiem,-mozzarella-i-pomidorami-1

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy, po ugotowaniu odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy na patelnię dodajemy czosnek, sól do smaku i śmietanę  całość dusimy kilka minut. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek wrzucamy ugotowany makaron, na makaronie układamy szpinak w śmietanie, następnie na wierzchu plasterki sera mozzarella i plasterki pomidorów. Pomidory skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni przez 15 minut. Podajemy ją ze świeżą bazylią.

zapiekanka-ze-szpinakiem,-mozzarella-i-pomidorami-2

Comments

    1. Post
      Author
      Pola

      Jeśli chodzi Ci o wersję mniej kaloryczną, może lepiej dodać około 100 ml mleka? jeśli wypróbujesz ten przepis z jogurtem, daj znać jak poszło?:)

  1. marchewka

    Bardzo fajny przepis, zjadłam ja, zjadł meżu ktory nie przepada za szpinakiem.. TYlko ja dodałam dużo czosnku i cebulki bo bardzo lubie.

    1. Post
      Author
  2. Krzychu

    Super blog. Gratuluję! A przepis jeszcze lepszy, dzisiaj wypróbowałem i smakowało nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pozdrawiam i czekam na więcej ciekawych, aczkolwiek nieskomplikowanych przepisów.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.