Zdobyczna foremka zainspirowała mnie do upieczenia tego kojarzącego mi się z jesienią ciasta. Foremka jest malutka, dość głęboka a więc w sam raz na ciasto dla dwojga:) Wyszło tak jak lubię , czyli słonawe ciasto z porządnie słodkim farszem. Spróbujcie sami:)
Składniki ( proporcja na naczynie o średnicy 18 cm) :
farsz
- 2 duże lub 3 średnie gruszki
- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki fruktozy lub 2/3 szklanki cukru
ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- porządna szczypta soli
Przygotowanie:
- Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło, kroimy je i zacieramy palcami tak by połączyło się z mąka i cukrem. Dodajemy żółtko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto , 2/3 części rozwałkowujemy u umieszczamy w naczyniu do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Pozostała 1/3 ciasta także wstawiamy do lodówki.
- Jabłka i gruszki myjemy oraz obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy z fruktoza na patelnie , podsmażamy kilka minut ( ok 3-5 minut w zależności od miękkości owoców).
- Ciasto obciążamy specjalnymi fasolkami do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 minut, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy kolejnych 7 minut. Po tym czasie dodajemy farsz, rozwałkowujemy pozostała część ciasta i zamykamy nasz nasz Pie. Pieczemy kolejnych 20-25 minut, ciasto możemy posypać z wierzchu cukrem.
Comments
Wygląda wspaniale 🙂 Musiało cudnie pachnieć 🙂
Mniam… ! Chcę koniecznie zobaczyć jej wnętrze 🙂 Zapewne smakowite 🙂
był pyszny !! do tej pory na wspomnienie o nim dostaje ślinotoku 🙂