Placek gruszkowo-jabłkowy

Zdobyczna foremka zainspirowała mnie do upieczenia tego kojarzącego mi się z jesienią ciasta. Foremka jest malutka, dość głęboka a więc w sam raz na ciasto dla dwojga:) Wyszło tak jak lubię , czyli słonawe ciasto z porządnie słodkim farszem. Spróbujcie sami:)

apple-and-pear-pie-7

Składniki ( proporcja na naczynie o średnicy 18 cm) :

farsz

  • 2 duże lub 3 średnie gruszki
  • 2 duże lub 3 średnie jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki fruktozy lub 2/3 szklanki cukru

ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • porządna szczypta soli

apple-and-pear-pie-6

Przygotowanie:

  1.  Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło, kroimy je i zacieramy palcami tak by połączyło się z mąka i cukrem. Dodajemy żółtko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto , 2/3 części rozwałkowujemy u umieszczamy w naczyniu do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Pozostała 1/3 ciasta także wstawiamy do lodówki.
  2. Jabłka i gruszki myjemy oraz obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy z fruktoza na patelnie , podsmażamy kilka minut ( ok 3-5 minut w zależności od miękkości owoców).
  3. Ciasto obciążamy specjalnymi fasolkami do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 minut, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy kolejnych 7 minut. Po tym czasie dodajemy farsz, rozwałkowujemy pozostała część ciasta i zamykamy nasz nasz Pie.  Pieczemy kolejnych 20-25 minut, ciasto możemy posypać z wierzchu cukrem.

apple-and-pear-pie-8

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.