Biscotti

Biscotti inaczej cantuccini to cudne włoskie ciasteczka do kawy, herbaty, bądź wina, wypieka się je dwa razy, by nabrały chrupkości, a przed zjedzeniem moczy zanurza w ulubionym napoju ( kawie, winie) . Jest w nich coś wyjątkowego, coś włoskiego własnie.

biscotti-3

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g migdałów
  • 200 g cukru
  • 375 g g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 krople olejku waniliowego
  • 2 krople olejku migdałowego
  • sól

biscotti-1biscotti-8

Przygotowanie:

  1. Migdały kroimy niezbyt drobno. Jajka i żółtka wbijamy do jednej miski i dokładnie mieszamy trzepaczka lub mikserem. Do jajek dodajemy cukier, olejki i dokładnie łączymy. Gdy cukier z jajkami połączą się dodajemy migdały.
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Z ciasta formujemy ok 6 cm wałeczki, które smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w 190 stopniach. Po tym czasie biscotti wyciągamy z piekarnika, kroimy na 1 cm plastry, które ponownie zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

biscotti-7biscotti-5

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.