Biscotti inaczej cantuccini to cudne włoskie ciasteczka do kawy, herbaty, bądź wina, wypieka się je dwa razy, by nabrały chrupkości, a przed zjedzeniem moczy zanurza w ulubionym napoju ( kawie, winie) . Jest w nich coś wyjątkowego, coś włoskiego własnie.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g migdałów
- 200 g cukru
- 375 g g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 krople olejku waniliowego
- 2 krople olejku migdałowego
- sól
Przygotowanie:
- Migdały kroimy niezbyt drobno. Jajka i żółtka wbijamy do jednej miski i dokładnie mieszamy trzepaczka lub mikserem. Do jajek dodajemy cukier, olejki i dokładnie łączymy. Gdy cukier z jajkami połączą się dodajemy migdały.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Z ciasta formujemy ok 6 cm wałeczki, które smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w 190 stopniach. Po tym czasie biscotti wyciągamy z piekarnika, kroimy na 1 cm plastry, które ponownie zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Comments
Uwielbiam, to są chyba moje ulubione ciastka 🙂
“200 g mąki
375 g g mąki” ?
Author
Przepraszam błąd! 200 g cukru, 375 g mąki!:)