Biszkopt wiedeński z rabarbarem i malinami

Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z rabarbarem i malinami. Na samo ciasto wykorzystałam przepis na biszkopt wiedeński z Kuchni polskiej Elżbiety Adamskiej i powiem szczerze , że wszystko wyszło pysznie:)

biszkopt-wiedenski-z-rabarbarem-i-malinami-1

 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki maki
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 5 łodyg rabarbaru
  • 200 g malin
  • 1 jabłko
  • masło i bułka tarta do posmarowania i wysypania formy

biszkopt-wiedenski-z-rabarbarem-i-malinami-4

Przygotowanie:

  1. Całe jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, do momentu aż cukier się rozpuści a składniki się połączą.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a masło roztapiamy w garnuszku.
  3. Gdy jajka połączą się z masłem stopniowo dodajemy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując, następnie śmietanę a na końcu gorące roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy.
  4. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, wylewamy do niej ciasto.
  5. Rabarbar kroimy jabłko obieramy i także kroimy, wszystkie owoce oprószamy mąką, i wysypujemy na ciasto.
  6. Ciasto pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 20- 25 minut.  Jeśli nie mamy pewności , możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

biszkopt-wiedenski-z-rabarbarem-i-malinami-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.