Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z rabarbarem i malinami. Na samo ciasto wykorzystałam przepis na biszkopt wiedeński z Kuchni polskiej Elżbiety Adamskiej i powiem szczerze , że wszystko wyszło pysznie:)
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki maki
- 1 kostka masła (200 g)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 5 łodyg rabarbaru
- 200 g malin
- 1 jabłko
- masło i bułka tarta do posmarowania i wysypania formy
Przygotowanie:
- Całe jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, do momentu aż cukier się rozpuści a składniki się połączą.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a masło roztapiamy w garnuszku.
- Gdy jajka połączą się z masłem stopniowo dodajemy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując, następnie śmietanę a na końcu gorące roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, wylewamy do niej ciasto.
- Rabarbar kroimy jabłko obieramy i także kroimy, wszystkie owoce oprószamy mąką, i wysypujemy na ciasto.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 20- 25 minut. Jeśli nie mamy pewności , możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.