Warto mieć w pamięci to błyskawiczne ciasto, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy może nam się przydać ten bardzo prosty przepis na bananowo-czekoladowo-orzechowe ciasto na fruktozie.
- 150 g mąki
- 120 g fruktozy ( lub 150 g cukru)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- 100 g orzechów ( migdały)
- 1 banan
- 50 g dobrej gorzkiej czekolady
- Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej łyżeczkę proszku do pieczenia oraz masło pokrojone w kostkę. Mąkę zacieramy palcami z masłem, gdy te dwa składniki połączą się dodajemy fruktozę lub cukier i dokładnie mieszamy.
- Jajko roztrzepujemy dodajemy do niego 6 łyżek mleka i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do mąki z masłem i cukrem i mieszamy.
- Formę smarujemy masłem wykładamy na nią ciasto. ( forma o średnicy około 23 cm)
- Orzechy i banany kroimy, czekoladę także kroimy lub rozdrabniamy tłuczkiem. Na cieście układamy banany, czekoladę i orzechy.
- Ciasto pieczmy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Comments
Mm…. Cudowne ciasto 🙂
Piękne zdjęcia i przepyszne ciasto 😀
Musiało wspaniale chrupać 🙂