Błyskawiczne ciasto z bananami orzechami i czekoladą

Warto mieć w pamięci to błyskawiczne ciasto, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy może nam się przydać ten bardzo prosty przepis na bananowo-czekoladowo-orzechowe ciasto na fruktozie.

blyskawiczne-ciasto-z-bananami,-orzechami-i-czekolada-1Składniki:

  • 150 g mąki
  • 120 g fruktozy ( lub 150 g cukru)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 100 g orzechów ( migdały)
  • 1 banan
  • 50 g dobrej gorzkiej czekolady

blyskawiczne-ciasto-z-bananami,-orzechami-i-czekolada-2Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej łyżeczkę proszku do pieczenia oraz masło pokrojone w kostkę. Mąkę zacieramy palcami z masłem, gdy te dwa składniki połączą się dodajemy fruktozę lub cukier i dokładnie mieszamy.
  2. Jajko roztrzepujemy dodajemy do niego 6 łyżek mleka i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do mąki z masłem i cukrem i mieszamy.
  3. Formę smarujemy masłem wykładamy na nią ciasto. ( forma o średnicy około 23 cm)
  4. Orzechy i banany kroimy, czekoladę także kroimy lub rozdrabniamy tłuczkiem. Na cieście układamy banany, czekoladę i orzechy.
  5. Ciasto pieczmy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

blyskawiczne-ciasto-z-bananami,-orzechami-i-czekolada-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.