Lubię brownies, ale jeszcze bardziej lubi je moja siostra, moja siostra lubi także maliny, tak więc często zdarza mi się stosować to połączenie – kwaśne owoce i bardzo czekoladowe ciasto.
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 300 g cukru
- 100 g maki
- 1 jabłko
- 250 g malin
Przygotowanie:
- Przygotowanie brownies jest bardzo proste i dość szybkie. Jest to ciasto które możemy upiec gdy chcemy mieć pewność , że wyjdzie, bo bardzo trudno zepsuć brownies.
- W garnuszku roztapiamy masło z 3 tabliczkami gorzkiej czekolady. Garnek trzymamy na małym ogniu do momentu aż składniki połączą się. Następnie dodajemy cukier i trzymamy na małym ogniu jeszcze prze 3 minuty co jakiś czas mieszając masę. Odstawiamy czekoladową masę do przestygnięcia.
- Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i nadal miksujemy.
- Maliny myjemy, jabłko obieramy i kroimy w plastry.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy ciasto i układamy na nim owoce.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-35 minut.
Comments
Mnia… tego mi właśnie było trzeba. Uwielbiam takie przepisy. Jesteś boska! Dziękuję i pozdrawiam
Zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie. Ja bym może zredukował nieco cukru.