buritos z mięsem mielonym

Stosunkowo szybkie i bardzo sycące danie z mięsa mielonego, pomidorów, pieczarek i fasoli.

buritos-z-miesem-mielonym

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowe)
  • 1 papryka
  • ok 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów w puszcze
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • pikantna papryka w proszku, lub 2 pikantne  papryczki chilli
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, pietruszka
  • 4-5 placków tortilli ( ja użyłam wieloziarnistej)

Przygotowanie:

Kroimy cebulę i dusimy na oliwie, po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i nadal dusimy. Następnie kroimy w kostkę paprykę i także dodajemy do duszącej się cebuli. Gdy warzywa będą pół miękkie dodajemy do nich mięso, całość solimy, pieprzymy i posypujemy pikantną papryką. Całość dusimy około 10 minut , następnie dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy wypłukaną fasolkę z puszki oraz wciskamy czosnek. Kosztujemy, jeśli potrawa jest mało pikantna dodajemy pikantnej papryki.

Na patelni rozgrzewamy kroplę oliwy z oliwek , każdy placek tortilli, podsmażamy z dwóch stron. Farsz wykładamy na placki i zwijamy. Tortille można podawać z sosem czosnkowym.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.