Stosunkowo szybkie i bardzo sycące danie z mięsa mielonego, pomidorów, pieczarek i fasoli.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowe)
- 1 papryka
- ok 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów w puszcze
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- pikantna papryka w proszku, lub 2 pikantne papryczki chilli
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, pietruszka
- 4-5 placków tortilli ( ja użyłam wieloziarnistej)
Przygotowanie:
Kroimy cebulę i dusimy na oliwie, po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i nadal dusimy. Następnie kroimy w kostkę paprykę i także dodajemy do duszącej się cebuli. Gdy warzywa będą pół miękkie dodajemy do nich mięso, całość solimy, pieprzymy i posypujemy pikantną papryką. Całość dusimy około 10 minut , następnie dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy wypłukaną fasolkę z puszki oraz wciskamy czosnek. Kosztujemy, jeśli potrawa jest mało pikantna dodajemy pikantnej papryki.
Na patelni rozgrzewamy kroplę oliwy z oliwek , każdy placek tortilli, podsmażamy z dwóch stron. Farsz wykładamy na placki i zwijamy. Tortille można podawać z sosem czosnkowym.
Comments
mniami 😀