Składniki:
- 100-150 g makarnu cannelloni
- 500 g mrożonego szpinaku
- puszka pomidorów bez skórki
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g sera feta
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos: 200 ml jogurtu naturalnego greckiego mieszamy z 2 łyżkami szpinaku, pokrojonym serem gorgonzola, sos pieprzymy i solimy.
Do tej potrawy możemy użyć szpinaku świeżego bądź mrożonego, jeśli używamy mrożonego musimy go rozmrozić. Po rozmrożeniu dodajemy do niego pokruszony ser feta, czosnek oraz pieprz. Napełniamy farszem cannelloni bardzo dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy całość pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki i solimy do smaku.
Cannelloni zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 min. Ja zapiekałam je 30 minut, po 20 minutach pieczenia pod przykryciem wyciągnęłam, zalałam wcześniej przygotowanym sosem i zapiekłam jeszcze 10 min bez przykrycia.\
Potrawa nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje. Smacznego!
Comments
Wygląda smacznie 🙂 Mój problem z jutrzejszym obiadem został właśnie rozwiązany 🙂