Chilli con carne

Obok spaghetti bolognese , chilli con carne to ulubione danie mojego męża. Gdy tylko chcę sprawić mu przyjemność i wywołać uśmiech na jego twarzy, gotuję właśnie chilli. Danie to jest stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe. Polecam je wszystkim zapracowanym, głodnym na coś sycącego:)

chilli-con-carne-1

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego ( np. łopatka)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chilli
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

chilli-con-carne-3

 

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na 3 minuty na rozgrzana patelnie z oliwą, podsmażamy. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i papryczki chilli, oraz pokrojony seler naciowy. Smażymy kolejne 3 minutki.
  2. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone, oraz sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 10 minut.
  3. Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i cała potrawkę dusimy przez kolejnych 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy fasole z puszki, kukurydzę i doprawiamy całość, sola i pieprzem.
  5. Chilli con carne podajemy ze świeżą bazylią.

chilli-con-carne-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.