Obok spaghetti bolognese , chilli con carne to ulubione danie mojego męża. Gdy tylko chcę sprawić mu przyjemność i wywołać uśmiech na jego twarzy, gotuję właśnie chilli. Danie to jest stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe. Polecam je wszystkim zapracowanym, głodnym na coś sycącego:)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego ( np. łopatka)
- 2 duże czerwone cebule
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryczki chilli
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na 3 minuty na rozgrzana patelnie z oliwą, podsmażamy. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i papryczki chilli, oraz pokrojony seler naciowy. Smażymy kolejne 3 minutki.
- Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone, oraz sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 10 minut.
- Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i cała potrawkę dusimy przez kolejnych 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy fasole z puszki, kukurydzę i doprawiamy całość, sola i pieprzem.
- Chilli con carne podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
wygląda pysznie!
moje ulubione! 😀