Kolejny Chlebek na podstawie przepisu od Asi, tym razem pozmieniałam nieco w przepisie. Chciałam spróbować chleba z podsmażaną cebulką, nigdy sama takiego nie piekłam.
Składniki:
- 2/3 kg mąki typu 450
- 1 szklanka mąki razowej typu 2000
- 3 szklanki mąki na żurek
- 1 szklanka słonecznika
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 cebule
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml zakwasu
Przygotowanie:
- Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Zakwas rozpuszczamy w 5 szklankach letniej wody.
- Wszystkie suche produkty wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Do suchych produktów wlewamy wodę z zakwasem, oraz podsmażoną cebulkę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy do niego wody. Ciasto odstawiamy na 2 godziny i zbieramy z niego zakwas na następny raz ( kilka łyżek).
- Po dwóch godzinach przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem foremek ( np 2 keksówek o długości 30 cm ) ja użyłam jedna mniejszą drugą większą foremkę. Ciasto zostawiamy w foremkach na całą noc.
- Chleb pieczmy rano w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Zostawiamy do przestygnięcia. Zakwas przechowujemy w lodówce do kolejnego pieczenia.
Comments
Wspaniały chleb! Właśnie muszę kupić taką foremkę, keksówkowy kształt mojego chleba już mnie znudził 🙂