Chleb na zakwasie z podsmażoną cebulką

Kolejny Chlebek na podstawie przepisu od Asi, tym razem pozmieniałam nieco w przepisie. Chciałam spróbować chleba z podsmażaną cebulką, nigdy sama takiego nie piekłam.

chleb-na-zakwasie-z-platkami-owsianymi-i-cebula-11

Składniki:

  • 2/3 kg mąki typu 450 
  • 1 szklanka mąki razowej typu 2000
  • 3 szklanki mąki na żurek
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml zakwasu

chleb-na-zakwasie-z-platkami-owsianymi-i-cebula-1

 

Przygotowanie:

  1. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju, pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Zakwas rozpuszczamy w 5 szklankach letniej wody.
  3. Wszystkie suche produkty wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Do suchych produktów wlewamy wodę z zakwasem, oraz podsmażoną cebulkę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy do niego wody. Ciasto odstawiamy na 2 godziny i zbieramy z niego zakwas na następny raz ( kilka łyżek).
  4. Po dwóch godzinach przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem foremek ( np 2 keksówek o długości 30 cm ) ja użyłam jedna mniejszą drugą większą foremkę. Ciasto zostawiamy w foremkach na całą noc.
  5. Chleb pieczmy  rano w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Zostawiamy do przestygnięcia. Zakwas przechowujemy w lodówce do kolejnego pieczenia.

chleb-na-zakwasie-z-platkami-owsianymi-i-cebula-10

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.