Na specjalne życzenie ciasteczka kokosowe – Kokosanki:)
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 białka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, gdy się rozpuści dodajemy 100 g cukru, cukier ma rozpuścić się w maśle, w tym momencie dodajemy także 2-3 łyżki wody. Gdy cukier się rozpuści dodajemy do garnuszka wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier połączy się z białkiem. Nadal ubijając dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Tak ubitą masę dodajemy do wcześniej przygotowanych i przestygniętych wiórków kokosowych, mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką formujemy dowolnej wielkości ciasteczka. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Z tej ilości wiórków wychodzi około 2 blachy ciasteczek , mnie wyszły wyjątkowo 3, być może źle zagospodarowałam przestrzeń na blasze. polecam także zrobić miniaturową wersję tych ciasteczek na jeden kęs, wyglądają wtedy prześlicznie.
Comments
Śliczne i pyszne 🙂
Makaroniki, dawno ich nie jadłam, pyszności :))) a do tego wspomnienie mojego dzieciństwa 🙂 dzięki za przypomnienie o nich 🙂
Pozdrawiam i życze kolejnych cudnych inspiracji :)))
Ślicznie i słodkie te reniferki 🙂
Uwielbiam kokosanki! Smakowite zdjęcia i fajna aranżacja 🙂
Uwielbiam ciasteczka kokosowe. Jak znajdę chwilę to zrobię swoją wersję tych ciasteczek w/g twojego przepisu.