Ciasteczka ryżowe na fruktozie

W Tłusty Czwartek nie zapominam o tych którzy pączków jeść nie mogą lub nie chcą. pewnie byłoby inaczej, gdyby nie fakt, że nie może ich jeść mój mąż. Tak więc , żeby nie było mu smutno powstały ryżowe ciasteczka na fruktozie.

ciasteczka-ryzowe-na-fruktozie-1

 

Składniki:

  • 250 g maki ryżowej
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku to pieczenia
  • ok 5 łyżek powidła bez cukru ( lub z dodatkiem fruktozy)

ciasteczka-ryzowe-na-fruktozie-5

Przygotowanie:

  1. Mąkę ryżową przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, oraz fruktozę i mieszamy.
  2. Do mąki z fruktozą i proszkiem do pieczenia dodajemy posiekana margarynę i zacieramy ja z maka jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych kruchych ciasteczek.
  3. Do ciasta dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i szybko je zagniatamy.
  4. Od ciasta odrywamy jego male kawałeczki i formujemy z niego niewielkie kulki, które spłaszczamy. W każdym ciasteczku robimy niewielkie wgłębienie , do którego wkładamy powidła bez cukru.
  5. Foremki do muffinek smarujemy margaryną, a ciasteczka układamy w foremkach. Pieczemy je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są gotowe gdy lekko się zrumienią.

ciasteczka-ryzowe-na-fruktozie-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.