W Tłusty Czwartek nie zapominam o tych którzy pączków jeść nie mogą lub nie chcą. pewnie byłoby inaczej, gdyby nie fakt, że nie może ich jeść mój mąż. Tak więc , żeby nie było mu smutno powstały ryżowe ciasteczka na fruktozie.
Składniki:
- 250 g maki ryżowej
- 100 g margaryny
- 1/2 szklanki fruktozy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku to pieczenia
- ok 5 łyżek powidła bez cukru ( lub z dodatkiem fruktozy)
Przygotowanie:
- Mąkę ryżową przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, oraz fruktozę i mieszamy.
- Do mąki z fruktozą i proszkiem do pieczenia dodajemy posiekana margarynę i zacieramy ja z maka jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych kruchych ciasteczek.
- Do ciasta dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i szybko je zagniatamy.
- Od ciasta odrywamy jego male kawałeczki i formujemy z niego niewielkie kulki, które spłaszczamy. W każdym ciasteczku robimy niewielkie wgłębienie , do którego wkładamy powidła bez cukru.
- Foremki do muffinek smarujemy margaryną, a ciasteczka układamy w foremkach. Pieczemy je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są gotowe gdy lekko się zrumienią.
Comments
wspaniałe 😀
Idealne do herbatki 😉