To kolejny mój i mamowy eksperyment, nie mogłyśmy znaleźć przepisu , wiec tak sobie na oko zaczęłyśmy szaleć. No i się udało!!!
Składniki:
- 140 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 160 g kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- kilka łyżek migdałów, lub płatków migdałów
Przygotowanie:
Z masła, cukru i żółtek ucieramy gładką masę. Gdy cukier będzie już dobrze utarty dodajemy kleik ryżowy oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy razem z kokosem. Delikatnie mieszamy . Z ciasta formujemy małe kuleczki które dekorujemy migdałami.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni , ok. 20 minut. Ciasteczka mają się zarumienić.
Ciasteczka nie są bardzo słodkie, jeśli ktoś jest dużym słodkolubem może dodać więcej cukru lub polać ciasteczka kajmakiem 🙂
Comments
Pokazałem mamie ten przepis…stwierdziła że zaraz idzie do kuchni piec ciasteczka 🙂 …a ja jestem łakomczuchem więc na pewno się na nie pokuszę 🙂