Ciasteczka z makiem

Przepis na nie wygrzebałam ze starego zeszytu mamy, jak przez mgłę pamiętam je z dzieciństwa. Te ciasteczka to coś na pograniczu ciastek i krakersów z makiem, nie są jednak jak typowe krakersy słone, dzięki temu najważniejsze jest w nich to , że są z moim ulubionym makiem i właśnie smak maku je dominuje.

ciasteczka-z-makiem-1

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek wrzątku
  • 1/3 szklanki maku
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

ciasteczka-z-makiem-5

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesypujemy do większej miski, dodajemy 4 łyżki cukru, szczyptę soli i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy.
  2. Dodajemy 2 jajka, łyżkę octu i ok 5 łyżek wrzątku i wszystko zagniatamy. Ciasto zagniatamy dość długo, około 15 minut w trakcie zagniatania dodajemy do ciasta mak.
  3. Po 15 minutach zagniatania, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. układamy je na posmarowanej margaryna blasze.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 9-10 minut. Ciasteczka można długo przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach.

ciasteczka-z-makiem-3

Comments

  1. maria de lourdes araujo

    Olá boa tarde!!!
    Moro no Brasil estive olhando seu site amei as receitas desejo segui-lo.
    Parabéns!!! tem receitas maravilhosas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.