Przepis na nie wygrzebałam ze starego zeszytu mamy, jak przez mgłę pamiętam je z dzieciństwa. Te ciasteczka to coś na pograniczu ciastek i krakersów z makiem, nie są jednak jak typowe krakersy słone, dzięki temu najważniejsze jest w nich to , że są z moim ulubionym makiem i właśnie smak maku je dominuje.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 g margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka octu
- 5 łyżek wrzątku
- 1/3 szklanki maku
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Mąkę przesypujemy do większej miski, dodajemy 4 łyżki cukru, szczyptę soli i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy.
- Dodajemy 2 jajka, łyżkę octu i ok 5 łyżek wrzątku i wszystko zagniatamy. Ciasto zagniatamy dość długo, około 15 minut w trakcie zagniatania dodajemy do ciasta mak.
- Po 15 minutach zagniatania, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. układamy je na posmarowanej margaryna blasze.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 9-10 minut. Ciasteczka można długo przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach.
Comments
Słodkie są 😉 Niby takie proste ale mają coś w sobie !
Olá boa tarde!!!
Moro no Brasil estive olhando seu site amei as receitas desejo segui-lo.
Parabéns!!! tem receitas maravilhosas.
Piękne 🙂 Zrobię ich chyba milion i wszystkich obdaruję 🙂
pycha 😀