Ciasteczka z migdałami

Powoli dopada mnie świątecznie szaleństwo ciasteczkowe, mam tylko nadzieję, że te ciasteczka przetrwają do świąt.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru + cukier puder do posypania ciasteczek
  • 100 g migdałów
  • 1   żółtko
  • ok. 50 ml likieru jajecznego ( lub brandy)

Przygotowanie:

Masło i cukier puder ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy żółtko, likier jajeczny , nadal ucierając. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę i zmielone migdały bez skórek. ( ja zmieliłam płatki migdałów). Wyrabiamy miękkie , elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy wałek i kroimy na około  18 kawałków, ciasteczka wychodzą wtedy dość duże, można je zrobić nieco mniejsze. Z każdego kawałka formujemy rękami kształtne ciasteczko.  Ciasteczka układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Mają być rumiane.

Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, dajemy im trochę przestygnąć i posypujemy grubą warstwą cukru pudru.

Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku z zapasem cukru pudru na dnie, by każdy kto ma na to ochotę, mógł sobie go dodać do ciasteczka.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.