Mój mąż staje się coraz lepszym kucharzem, decyduje się nawet na małe eksperymenty, które owocują niezłymi wynikami. Niedługo “uczeń” przerośnie “mistrza” 😛 a poważnie mówiąc ciastka wyszły cudnie, a w przy podkładce Fando0 prezentują się pięknie:)
Składniki:
- 200 g masła
- 2/3 szklanki fruktozy
- 2 szklanki mąki
- 70 g migdałów ( bardzo drobno posiekanych)
- 60 g orzechów laskowych ( bardzo drobno posiekanych)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki sezamu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka whiskey
- kilka kropel olejku migdałowego
- masło lub margaryna do posmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z fruktoza przy pomocy miksera, miksujemy składniki kilka minut aż połącza się. Dodajemy olejek oraz whiskey i nadal miksujemy.
- Orzechy, oraz czekoladę drobno siekamy, dodajemy do nich sezam.
- Make łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła z cukrem, od tej chwili zagniatamy już ciasto rekami. Do ciasta dodajemy orzechy, czekoladę i sezam, szybko zagniatamy ciasto.
- Formę smarujemy masłem lub margaryną, z ciasta formujemy kule o średnicy około 2 cm i rozpłaszczamy je, ciasteczka układamy na formie.
- Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gdy ciasteczka zaczną się rumienić są już gotowe.
- Ciastka studzimy o obtaczamy w cukrze pudrze.
Comments
najpyszniejsze ciasteczka ever 😀 i w dodatku z whiskey !
Nie jestem za bardzo fanem słodyczy, jednak orzechy są doskonałym źródłem białka oraz magnezu. Polecam wszystkim wzbogacenie diety o orzechy 🙂
Mniam, cudnie wyglądają 🙂