Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi

Ależ chodziło za mym M coś słodkiego, chodziło chodziło i przyszło:)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 kostka masła
  • 150 g cukru ( ja użyłam 150 g fruktozy)
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia, gdy przestygnie mieszamy z cukrem ( w moim przypadku z fruktozą). Dzięki fruktozie nasze ciasteczka będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Polecam ją jako zamiennik cukru.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z cukrem, jajka, orzechy i miód. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, by płatki się nie połamały.

Z ciasta formujemy nieduże ciasteczka, pieczemy je w temperaturze 180 stopni  przez ok. 15 minut.

Można je urozmaicić rodzynkami, płatkami owsianymi i różnymi rodzajami orzechów.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.