Ależ chodziło za mym M coś słodkiego, chodziło chodziło i przyszło:)
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 kostka masła
- 150 g cukru ( ja użyłam 150 g fruktozy)
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 3 garście orzechów włoskich
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia, gdy przestygnie mieszamy z cukrem ( w moim przypadku z fruktozą). Dzięki fruktozie nasze ciasteczka będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Polecam ją jako zamiennik cukru.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z cukrem, jajka, orzechy i miód. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, by płatki się nie połamały.
Z ciasta formujemy nieduże ciasteczka, pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Można je urozmaicić rodzynkami, płatkami owsianymi i różnymi rodzajami orzechów.
Comments
Fajny pomysł na ciasteczka, a zdjęcia wprost powalające! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Za mną też teraz będą chodzić! Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html
Ciasteczka są pyszne 🙂 i co najważniejsze nie mają cukrów prostych wiec również diabetycy mogą się nimi nacieszyć 😀