Pora na świąteczną kawkę z ciasteczkiem:)
Składniki:
ciasto
- 500 g mąki
- kostka masła
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 50 ml likieru jajecznego
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- kilka kropli aromatu waniliowego
polewa
- ok 70 g masła
- ok 60 ml mleka
- 200 ml gotowej masy kajmakowej
- posypka czekoladowa, kokos, orzechy
Przygotowanie:
Cukier puder ucieramy z żółtkami na gładką masę. Gdy powstanie gładka masa dodajemy likier jajeczny, aromat waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Chowamy je na około 3o minut do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je i wycinamy ciasteczka. Ja miałam specjalną foremkę z wycięciem, aby ciasteczka można było nałożyć na filiżankę, gdy nie mamy takich foremek, możemy nożem wyciąć w kilku ciasteczkach miejsca na filiżanki, lub kubki. Sposób podania spodoba się naszym gościom. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni i dajemy im ostygnąć przed ozdabianiem.
Aby przygotować polewę roztapiamy w rondelku masło, dodajemy gotową masę kajmakową i mleko całość dokładnie mieszamy, gdy się zagotuje i połączy ściągamy z gazu. Dajemy polewie troszkę ostygnąć, gdy przestygnie polewamy ciasteczka i ozdabiamy je ulubioną posypką czekoladową, kokosem i orzechami.
Comments
Jakie piękne zdjęcia 🙂 Takie ciasteczka na pewno wspaniale smakują do szklanki gorącego mleka.
Prezentują się pysznie 🙂
piękne zdjęcia, a ciasteczka niezwykle apetyczne 🙂