Ciasteczka z polewą kajmakową

Pora na świąteczną kawkę z ciasteczkiem:)

ciasteczka-z-polewa-kajmakowa

Składniki:

ciasto

  • 500 g mąki
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 50 ml likieru jajecznego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • kilka kropli aromatu waniliowego

polewa

  • ok 70 g masła
  • ok 60 ml mleka
  • 200 ml gotowej masy kajmakowej
  • posypka czekoladowa, kokos, orzechy

ciasteczka-z-polewa-kajmakowa-2

Przygotowanie:

Cukier puder ucieramy z żółtkami na gładką masę. Gdy powstanie gładka masa dodajemy likier jajeczny, aromat waniliowy i mieszamy. Następnie  dodajemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Chowamy je na około 3o minut do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je i wycinamy ciasteczka. Ja miałam specjalną foremkę z wycięciem, aby ciasteczka można było nałożyć na filiżankę, gdy nie mamy takich foremek, możemy nożem wyciąć w kilku ciasteczkach miejsca na filiżanki, lub kubki. Sposób podania spodoba się naszym gościom. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze  200 stopni i dajemy im ostygnąć przed ozdabianiem.

Aby przygotować polewę roztapiamy w rondelku masło, dodajemy gotową masę kajmakową i mleko całość dokładnie mieszamy, gdy się zagotuje i połączy ściągamy z gazu. Dajemy polewie troszkę ostygnąć, gdy przestygnie polewamy ciasteczka i ozdabiamy je ulubioną posypką czekoladową, kokosem i orzechami.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.