Miał być mecz, nie było, dobrze ze zabrałyśmy się ( z siostrą) za pieczenie, to przynajmniej się odbyło i to jak owocnie:)
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciepłe mleko wlewamy do miseczki dodajemy do niego łyżeczkę cukru, drożdże i 4 łyżeczki mąki. Zaczyn odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce, bez przeciągów miseczkę z zaczynem przykrywamy bawełnianą szmatką. Po tym czasie zaczyn sporo urośnie.
W trakcie tych 15 minut obieramy cebule wrzucamy na patelnię z oliwą, po ok 5 minutach dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy jakieś 10 minut, solimy i pieprzymy. Jeśli zaistnieje potrzeba podlewamy delikatnie wodą.
Gdy zaczyn urośnie wlewamy go do mąki i zagniatamy. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejnych 15 minut do ponownego rośnięcia. W tym czasie pieczarki trochę nam ostygną.
Po 15 minutach ciasto wyciągamy o rozwałkowujemy na podłużny pasek. Na pasku układamy pieczarki z cebulą, składamy krótsza stroną na pół i sklejamy krawędzie by farsz nie wypłynął trakcie pieczenia. Zawijańca możemy ułożyć na pół okrągło tak jak ja to zrobiłam i umieścić w formie do pieczenia babki lub położyć go na zwykłej blasze bez zawijania. Ciasto piekłam w prodiżu przez około 30 -40 minut.(lub pieczemy je w piekarniku nie zaglądając w 180 stopniach przez około 30 -40 minut.)
Comments
Robiłam podobne, ale bułeczki z pieczarkami – były hitem! mąż zabierał do pracy razem z kanapkami – fantastyczne urozmaicenie 🙂
a, śliczne zdjęcia! 🙂
Nigdy nie słyszała, ale pomysł mi się podoba:)
Bardzo mi się podoba Twój wypiek, lubię drożdżowe pieczywo z wytrawnym wnętrzem…
Rewelacyjny pomysł. Musi smakować obłędnie!
pozdrawiam serdecznie
Malwinna
Ślicznie wygląda taki zawijas 🙂