ciasto drożdżowe z pieczarkami

Miał być mecz, nie było, dobrze ze zabrałyśmy się ( z siostrą) za pieczenie, to przynajmniej się odbyło i to jak owocnie:)

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciepłe mleko wlewamy do miseczki dodajemy do niego łyżeczkę cukru, drożdże i 4 łyżeczki mąki. Zaczyn odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce, bez przeciągów  miseczkę z zaczynem przykrywamy bawełnianą szmatką. Po tym czasie zaczyn sporo urośnie.

W trakcie tych 15 minut obieramy cebule wrzucamy na patelnię z oliwą, po ok 5 minutach dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy jakieś 10 minut, solimy i pieprzymy. Jeśli zaistnieje potrzeba podlewamy delikatnie wodą.

Gdy zaczyn urośnie wlewamy go do mąki i zagniatamy. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejnych 15 minut do ponownego rośnięcia. W tym czasie pieczarki trochę nam ostygną.

Po 15 minutach ciasto wyciągamy o rozwałkowujemy na podłużny pasek. Na pasku układamy pieczarki z cebulą, składamy krótsza stroną na pół  i sklejamy krawędzie by farsz nie wypłynął trakcie pieczenia. Zawijańca możemy ułożyć na pół okrągło tak jak ja to zrobiłam i umieścić w formie do pieczenia babki lub położyć go na zwykłej blasze bez zawijania. Ciasto piekłam w prodiżu przez około 30 -40 minut.(lub pieczemy je w piekarniku nie zaglądając w 180 stopniach przez około 30 -40 minut.)


 

Comments

  1. mollisia

    Robiłam podobne, ale bułeczki z pieczarkami – były hitem! mąż zabierał do pracy razem z kanapkami – fantastyczne urozmaicenie 🙂

    a, śliczne zdjęcia! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.