Pamiętam w zeszłym roku, zbierałyśmy marchewki z pola, a potem urządziłyśmy sobie konkurs na najlepsze ciasto marchewkowe 🙂
Składniki:
- 2 szkl. startej marchewki
- 1 1/4 szklanki fruktozy ( lub 2 szkl. cukru)
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki płatków migdałów
- 4 łyżki słonecznika
- ok 6 fig suszonych
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem ( w moim przypadku z fruktozą)tak długo aż zamienią się w gładką masę. Następnie dodajemy olej nadal miksując, gdy składniki dokładnie się połączą , wsypujemy do ciasta przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą marchew, migdały w płatkach i ziarna słonecznika, na tym etapie także ważne jest dokładne mieszanie ciasta.
Formę smarujemy obsypujemy bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Jeśli pieczemy ciasto na cukrze to temperatura piekarnika powinna wynosić ok 200 stopni, jeśli jednak ( tak jak ja) pieczemy ciasto na fruktozie piekarnik powinien mieć niższą temperaturę ok 170 -180 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut, w trakcie pieczenia obserwowałam ciasto i jeśli zaczynało się zbyt szybko rumienić, skręcałam temperaturę nawet do 150 stopni.
Comments
Już dawno chciałam spróbować tego ciasta, lecz nigdy nie miałam dobrego przepisu. Na pewno ten wypróbuje 😉