Ciasto sypane z jabłkami i truskawkami

Dlaczego do tradycyjnego sypanego jabłecznika nie dodać truskawek? Myślę,że kulinarna wolność to coś czego nabieramy w miarę zdobywania doświadczenia. Być może ciasto sypane nie jest dobrym pretekstem do dyskusji na temat eksperymentowania w kuchni, ze względu na prostotę jego wykonania, jednak czasem warto zaszaleć, chociaż w niewielkim stopniu. Ja nigdy nie gotowałam z konkretnych przepisów, zawsze kusiło mnie by przepis nieco zmienić, sprawdzić, skosztować inaczej. Niektórzy jednak potrzebują zachęty, by zmienić coś w przepisie, więc zachęcam. To bardzo wyzwalające 🙂

ciasto-sypane-z-jablkami-i-truskawkami-2

 

Składniki:

  • 4/5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszki manny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka  masła
  • 2 duże jabłka( lub 3 średnie)
  • 1/2 kg truskawek

ciasto-sypane-z-jablkami-i-truskawkami-8

 

Przygotowanie:

  1. Sypkie składniki: mąki, cukier, kaszkę manną, proszek do pieczenia łączymy i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Truskawki obieramy z szypułek, i kroimy w ćwiartki.
  2. Na dnie naczynia do pieczenia narty, wysypujemy połowę sypkich składników potrzebnych do upieczenia ciasta. Na nich układamy jabłka, oraz pokrojone truskawki. Owoce zasypujemy resztą sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę masło.
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 minut, podajemy je ze świeżymi truskawkami.

ciasto-sypane-z-jablkami-i-truskawkami-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.