Dlaczego do tradycyjnego sypanego jabłecznika nie dodać truskawek? Myślę,że kulinarna wolność to coś czego nabieramy w miarę zdobywania doświadczenia. Być może ciasto sypane nie jest dobrym pretekstem do dyskusji na temat eksperymentowania w kuchni, ze względu na prostotę jego wykonania, jednak czasem warto zaszaleć, chociaż w niewielkim stopniu. Ja nigdy nie gotowałam z konkretnych przepisów, zawsze kusiło mnie by przepis nieco zmienić, sprawdzić, skosztować inaczej. Niektórzy jednak potrzebują zachęty, by zmienić coś w przepisie, więc zachęcam. To bardzo wyzwalające 🙂
Składniki:
- 4/5 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszki manny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 2 duże jabłka( lub 3 średnie)
- 1/2 kg truskawek
Przygotowanie:
- Sypkie składniki: mąki, cukier, kaszkę manną, proszek do pieczenia łączymy i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Truskawki obieramy z szypułek, i kroimy w ćwiartki.
- Na dnie naczynia do pieczenia narty, wysypujemy połowę sypkich składników potrzebnych do upieczenia ciasta. Na nich układamy jabłka, oraz pokrojone truskawki. Owoce zasypujemy resztą sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę masło.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 minut, podajemy je ze świeżymi truskawkami.
Comments
Pierwsze wypieki z truskawkami, mniam! Palce lizać, dzięki za przepis 😀