Ostatnie letnie wypieki, ostatnie maliny, kupione na straganie spomiędzy wspaniałych grzybów… Potrzebowałam czegoś szybkiego i wyjątkowego, by przetrwać ten szary dzień. Rozpieścić się troszkę …
Składniki:
- 1/2 kg malin
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
Przygotowanie:
- Maliny myjemy.
- Mąkę, kaszę manna, proszek do pieczenia i cukier mieszamy.
- Tortownicę o średnicy 22 cm, smarujemy masłem i wysypujemy jedna łyżką kaszy manny.
- Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 sypkich składników, na nie maliny, czynność powtarzamy 2 razy, i kończymy sypkimi składnikami.
- Na wierzchu ciasta układamy pokrojone masło.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 40 minut.
Comments
nie da się mu oprzeć 🙂