Pierwsze tej wiosny ciasto owocowe, tak miałam na nie ochotę , że nie potrafiłam się powstrzymać i powstało zanim tak na prawdę nadeszła wiosna:)
Składniki:
- 150 g margaryny
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 75 ml mleka
- 240 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- ok. 250 g owoców ( 6 dużych truskawek, 1 jabłko 1 banan)
- margaryna do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do wysypania formy
Przygotowanie:
- Margarynę, jajka i mleko wyciągamy z lodówki na minimum pół godziny przed planowanym przygotowywaniem ciasta.
- Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę,dodajemy 1/2 laski wanilii, gdy te składniki połączą się dodajemy do masy stopniowo po jednym jajku , nadal ucierając.
- Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę z proszkiem i solą dodajemy do masy, na przemian z mlekiem. Miksujemy do momentu aż składniki połączą się.
- Owoce myjemy, jabłka i banany obieramy. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i oprószamy mąką.
- Formę do pieczenia smarujemy margaryną i wysypujemy bułka tartą , ciasto wykładamy do formy, a na cieście układamy owoce.
- Ciasto pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po dwudziestu kilku minutach możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.