Ciasto z agrestem, porzeczkami i kruszonką

Lubię kwaśno słodkie ciasta, to jest bardziej kwaśne niż słodkie, z powodu czarnych porzeczek i absolutnie mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie w upalne dni smakuje wyśmienicie. Jeśli jednak wolimy słodsze wersje wypieków, należy użyć do niego mniej porzeczek a więcej agrestu.

ciasto-z-agrestem,-porzeczkami-i-kruszonka-3

 

Składniki:

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

farsz

  • 1 kg owoców ( czarne porzeczki i agrest)
  • 7-8 łyżek cukru
  • troszkę wody do podlania w trakcie gotowania

ciasto-z-agrestem,-porzeczkami-i-kruszonka-9ciasto-z-agrestem,-porzeczkami-i-kruszonka-7

Przygotowanie:

  1. Mąkę i cukier puder przesypujemy do większej miski i dodajemy masło. Masło łączymy z sypkimi składnikami za pomocą końcówek palców – zacieramy. Następnie dodajemy żółtka , wodę, szybciutko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i władamy na minimum 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie myjemy porzeczki i agrest, na dno garna nalewamy kilka łyże wody , dodajemy owoce i cukier i gotujemy. Owoce gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać , a całość zacznie przypominać dżem.
  3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy w okrągłej formie o średnicy około 26 cm. Na cieście umieszczamy owoce, a na nich kruszymy resztę ciasta.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, ja piekłam je 35 minut.

ciasto-z-agrestem,-porzeczkami-i-kruszonka-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.