Warto mieć w zanadrzu łatwe do przygotowania ciasto, takie które wyjdzie mimo barbarzyńskiego, jak to mówi moja mama, traktowania. Można tutaj zaszaleć z owocami i dać ich sporo a mimo to ciasto urośnie. Polecam wszystkim początkującym:)
Składniki:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru (plus ewentualnie 2 łyżki do posypania)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka maki
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże brzoskwinie
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki kaszy manny do wysypania formy
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, w osobnej misce ubijamy także masło także na puszystą masę.
- Do masła stopniowo dodajemy masę jajeczną non stop miksując. W trakcie dodawania masy jajecznej dodajemy także cukier wanilinowy.
- W osobnej misce łączymy mąkę pszenna tortową , mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy te sypkie składniki.
- Gdy masło, jajka i cukier połączą się dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Brzoskwinie myjemy kroimy w kostkę prószymy łyżką mąki z łyżka cukru pudru .
- Formę smarujemy oliwą wysypujemy kaszą manną i wylewamy na nią cisto, na wierzchu układamy brzoskwinie.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Ja piekłam 35 minut. ciasto można posypać cukrem pudrem przed podaniem.